Co przyrządzić z moreli? Klasyczna konfitura morelowa

2021-03-29
Co przyrządzić z moreli? Klasyczna konfitura morelowa
Autor: thinkstockphotos.com Podajemy przepis na pyszną konfiturę morelową
średni
60 min
4

Słodki, delikatny smak moreli uwodzi swoją świeżością każdego lata. Warto więc zamknąć go w słoiku na zimę - najlepiej jako przetwory z moreli. Klasyczna konfitura morelowa powinna zagościć w każdej domowej spiżarni.

Konfitura z moreli w galaretce porzeczkowej

Przecier morelowy

Dżem z moreli

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg dojrzałych wypestkowanych moreli
  • 1 i 1/2 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele myjemy i osuszamy, wyjmujemy pestki, krojąc owoce na pół zgodnie z linią, jaka na nich przebiega. Kilka pestek zostawiamy, bo dodają konfiturom aromatu.
  • Morele układamy w garnku z grubym dnem, zasypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy przekrojoną na pół wzdłuż laskę wanilii. Doprowadzamy owoce do wrzenia na średnim ogniu - dość często, ale ostrożnie mieszając.
  • Gdy cukier się rozpuści, garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu łyżką cedzakową wyławiamy owoce z garnka, a syrop ponownie zagotowujemy na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas i redukując w ten sposób jego objętość.
  • W tym czasie odłożone pestki rozbijamy, wyjmujemy ze środka "migdałki", które sparzamy zimną wodą i obieramy z brązowej skórki.
  • Morele wkładamy ostrożnie z powrotem do garnka ze zredukowanym syropem i gotujemy je przez 10 minut, często mieszając. Z konfitur wyjmujemy wanilię.
  • Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, do każdego wkładamy jedną obraną pestkę i zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.