Co przyrządzić z moreli? Klasyczna konfitura morelowa
2021-03-29
średni
60 min
4
Słodki, delikatny smak moreli uwodzi swoją świeżością każdego lata. Warto więc zamknąć go w słoiku na zimę - najlepiej jako przetwory z moreli. Klasyczna konfitura morelowa powinna zagościć w każdej domowej spiżarni.
Konfitura z moreli w galaretce porzeczkowej
Przecier morelowy
Dżem z moreli
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg dojrzałych wypestkowanych moreli
- 1 i 1/2 kg cukru
- sok z 1 cytryny
- laska wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele myjemy i osuszamy, wyjmujemy pestki, krojąc owoce na pół zgodnie z linią, jaka na nich przebiega. Kilka pestek zostawiamy, bo dodają konfiturom aromatu.
- Morele układamy w garnku z grubym dnem, zasypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy przekrojoną na pół wzdłuż laskę wanilii. Doprowadzamy owoce do wrzenia na średnim ogniu - dość często, ale ostrożnie mieszając.
- Gdy cukier się rozpuści, garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu łyżką cedzakową wyławiamy owoce z garnka, a syrop ponownie zagotowujemy na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas i redukując w ten sposób jego objętość.
- W tym czasie odłożone pestki rozbijamy, wyjmujemy ze środka "migdałki", które sparzamy zimną wodą i obieramy z brązowej skórki.
- Morele wkładamy ostrożnie z powrotem do garnka ze zredukowanym syropem i gotujemy je przez 10 minut, często mieszając. Z konfitur wyjmujemy wanilię.
- Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, do każdego wkładamy jedną obraną pestkę i zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.