Chutney z buraków i jabłek - idealny dodatek do mięs i serów

2021-02-23
Chutney z buraków i jabłek - idealny dodatek do mięs i serów
Autor: thinkstockphotos.com Chutneye pochodzą z kuchni indyjskiej - stąd duża ilość orientalnych  przypraw, charakterystyczna dla tego sosu. Aromatyczne dodatki doskonale komponują się ze smakiem słodkich warzyw i owoców używanych do przygotowania sosu.
łatwy
45 min
4

Chutney z buraków i jabłek to doskonały dodatek do mięs na zimo i ciepło, serów, a nawet ryb, zwłaszcza śledzi. Świetnie się sprawdzi na imprezach, ale urozmaicić też może codzienne posiłki. Zwykła kanapka z serem z dodatkiem chutney'u buraczkowego zmienia się w niebanalny  smakołyk.

Składniki

1 ½ kg buraków

3 posiekane cebule

3 jabłka p[okrojone w kostkę

otarta skórka i sok z 3 pomarańczy

500 ml czerwonego octu winnego

350 g cukru trzcinowego

2 łyżki gorczycy

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżka mielonych goździków

1 łyżka cynamonu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraki upiec w piekarniku na pół miękko. Ostudzić, obrać pokroić w kostkę.

W rondlu podgrzewać przyprawy, aż zaczną intensywnie pachnieć, ale uważając, by ich nie przypalić.

Dodać pozostałe składniki i na małym ogniu całość dusić przez około 40 minut, w razie potrzeby podlewając kilkoma łyżkami wody (jednak w przepisie płynu jest wystarczająca ilość, jeśli dusi się na małym ogniu).

Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić jednak pamiętając, że kiedy smaki się przegryzą będą intensywniejsze.

Gotowy chutney zamykać na gorąco w przygotowanych (wyparzonych) słoiczkach, odstawiać do góry nogami do wystygnięcia.