Chutney z buraków i jabłek - idealny dodatek do mięs i serów

Chutney z buraków i jabłek to doskonały dodatek do mięs na zimo i ciepło, serów, a nawet ryb, zwłaszcza śledzi. Świetnie się sprawdzi na imprezach, ale urozmaicić też może codzienne posiłki. Zwykła kanapka z serem z dodatkiem chutney'u buraczkowego zmienia się w niebanalny smakołyk.
1 ½ kg buraków
3 posiekane cebule
3 jabłka p[okrojone w kostkę
otarta skórka i sok z 3 pomarańczy
500 ml czerwonego octu winnego
350 g cukru trzcinowego
2 łyżki gorczycy
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka mielonych goździków
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Buraki upiec w piekarniku na pół miękko. Ostudzić, obrać pokroić w kostkę.
W rondlu podgrzewać przyprawy, aż zaczną intensywnie pachnieć, ale uważając, by ich nie przypalić.
Dodać pozostałe składniki i na małym ogniu całość dusić przez około 40 minut, w razie potrzeby podlewając kilkoma łyżkami wody (jednak w przepisie płynu jest wystarczająca ilość, jeśli dusi się na małym ogniu).
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić jednak pamiętając, że kiedy smaki się przegryzą będą intensywniejsze.
Gotowy chutney zamykać na gorąco w przygotowanych (wyparzonych) słoiczkach, odstawiać do góry nogami do wystygnięcia.