Chutney z buraków i jabłek - idealny dodatek do mięs i serów

2021-03-29
Chutney z buraków i jabłek - idealny dodatek do mięs i serów
Autor: thinkstockphotos.com Chutneye pochodzą z kuchni indyjskiej - stąd duża ilość orientalnych  przypraw, charakterystyczna dla tego sosu. Aromatyczne dodatki doskonale komponują się ze smakiem słodkich warzyw i owoców używanych do przygotowania sosu.
łatwy
45 min
4

Chutney z buraków i jabłek to doskonały dodatek do mięs na zimo i ciepło, serów, a nawet ryb, zwłaszcza śledzi. Świetnie się sprawdzi na imprezach, ale urozmaicić też może codzienne posiłki. Zwykła kanapka z serem z dodatkiem chutney'u buraczkowego zmienia się w niebanalny  smakołyk.

SKŁADNIKI

  • 1 ½ kg buraków
  • 3 posiekane cebule
  • 3 jabłka p[okrojone w kostkę
  • otarta skórka i sok z 3 pomarańczy
  • 500 ml czerwonego octu winnego
  • 350 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonych goździków
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki upiec w piekarniku na pół miękko. Ostudzić, obrać pokroić w kostkę.
  • W rondlu podgrzewać przyprawy, aż zaczną intensywnie pachnieć, ale uważając, by ich nie przypalić.
  • Dodać pozostałe składniki i na małym ogniu całość dusić przez około 40 minut, w razie potrzeby podlewając kilkoma łyżkami wody (jednak w przepisie płynu jest wystarczająca ilość, jeśli dusi się na małym ogniu).
  • Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić jednak pamiętając, że kiedy smaki się przegryzą będą intensywniejsze.
  • Gotowy chutney zamykać na gorąco w przygotowanych (wyparzonych) słoiczkach, odstawiać do góry nogami do wystygnięcia.