Chutney z buraków i jabłek - idealny dodatek do mięs i serów
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Chutney z buraków i jabłek to doskonały dodatek do mięs na zimo i ciepło, serów, a nawet ryb, zwłaszcza śledzi. Świetnie się sprawdzi na imprezach, ale urozmaicić też może codzienne posiłki. Zwykła kanapka z serem z dodatkiem chutney'u buraczkowego zmienia się w niebanalny smakołyk.
SKŁADNIKI
- 1 ½ kg buraków
- 3 posiekane cebule
- 3 jabłka p[okrojone w kostkę
- otarta skórka i sok z 3 pomarańczy
- 500 ml czerwonego octu winnego
- 350 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki gorczycy
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżka mielonych goździków
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki upiec w piekarniku na pół miękko. Ostudzić, obrać pokroić w kostkę.
- W rondlu podgrzewać przyprawy, aż zaczną intensywnie pachnieć, ale uważając, by ich nie przypalić.
- Dodać pozostałe składniki i na małym ogniu całość dusić przez około 40 minut, w razie potrzeby podlewając kilkoma łyżkami wody (jednak w przepisie płynu jest wystarczająca ilość, jeśli dusi się na małym ogniu).
- Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić jednak pamiętając, że kiedy smaki się przegryzą będą intensywniejsze.
- Gotowy chutney zamykać na gorąco w przygotowanych (wyparzonych) słoiczkach, odstawiać do góry nogami do wystygnięcia.