Borówki z jabłkami: pyszny dodatek do mięsa
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Borówki brusznice, często mylone z żurawinami, stanowią doskonały surowiec do wyrobu dżemów, idealnych jako dodatek do wytrawnych potraw. Pieczone mięso podawane na gorąco lub zimno zyskuje po przełamaniu jego smaku za pomocą borówek. Borówki idealnie komponują się również z serami.
Podobnie, jak borówki można przygotowywać przetwory z żurawiny.
SKŁADNIKI
- 1 kg borówek
- 50 dag jabłek
- 50 dag cukru
- 300 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i przebrane borówki odcedzić.
- Jabłka obrać, pokroić w ósemki a następnie każdą z nich na pół w poprzek.
- Ugotować syrop z cukru i wody.
- Jabłka gotować z syropem, a kiedy staną się szkliste, wsypać borówki i ogrzewać na małym ogniu przez 20 minut.
- Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików.
- Gdy jabłka są słodkie, można zmniejszyć ilość cukru.