Borówki do mięs z rumem, limonką i kardamonem
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Borówki czerwone to baza sosów i konfitur serwowanych z mięsami. Proponujemy wersję z intrygującymi akcentami smakowymi. Sprawdź nasz przepis na borówki do mięs z rumem, limonką oraz kardamonem.
SKŁADNIKI
- 1 kg borówek
- ½ kg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 limonka
- płaska łyżeczka kardamonu
- 75 ml rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte borówki zasypujemy cukrami i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy sok z limonki, rum i kardamon.
- Całość gotujemy aż do zagotowania na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez minimum godzinę.
- Gęstą masą napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia.