Aromatyczny czosnek w ziołach prowansalskich do słoików
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Czosnek w ziołach prowansalskich to niezwykle aromatyczna marynata. Tak przygotowane ząbki czosnku stanowią świetną zakąskę lub dodatek do wędliny i mięs.
SKŁADNIKI
- 10 główek czosnku
- 1 papryczka chili
- zioła prowansalskie
- kolorowy pieprz
- 3 szklanki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek podziel na ząbki, obierz i ułóż w czystych i wyparzonych niewielkich słoikach.
- Papryczkę umyj, pokrój na kawałki i dodaj do słoików razem z pestkami (w wersji łagodniejszej usuń pestki).
- Do każdego słoika wsyp po łyżeczce ziół i kilka kulek pieprzu, zalej oliwą i szczelnie zakręć.
- Pasteryzuj przez 20 minut, a po wystudzeniu przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.