Aromatyczny czosnek w ziołach prowansalskich do słoików

2021-03-29
Aromatyczny czosnek w ziołach prowansalskich do słoików
Autor: Shutterstock Aromatyczny czosnek w ziołach prowansalskich sprawdzi się podczas zakrapianych przyjęć.
łatwy
10 min
4

Czosnek w ziołach prowansalskich to niezwykle aromatyczna marynata. Tak przygotowane ząbki czosnku stanowią świetną zakąskę lub dodatek do wędliny i mięs.

SKŁADNIKI

  • 10 główek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • zioła prowansalskie
  • kolorowy pieprz
  • 3 szklanki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek podziel na ząbki, obierz i ułóż w czystych i wyparzonych niewielkich słoikach.
  • Papryczkę umyj, pokrój na kawałki i dodaj do słoików razem z pestkami (w wersji łagodniejszej usuń pestki).
  • Do każdego słoika wsyp po łyżeczce ziół i kilka kulek pieprzu, zalej oliwą i szczelnie zakręć.
  • Pasteryzuj przez 20 minut, a po wystudzeniu przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.