Żebroczka - wiślańska zapiekanka z ziemniaków i ryżu. Jak zrobić hit weselnego stołu Karoliny Małysz?
Dieta bezglutenowa
Żebroczka to regionalna potrawa z południa Polski, szczególnie popularna w okolicach Wisły. Nic więc dziwnego, że ma być jednym z przysmaków na weselnym stole wiślanki, Karoliny Małysz. Przepis na tę potrawę nie jest trudny, a składniki ogólnie dostępne, za to smak ma jedyny w swoim rodzaju. Podpowiadamy, jak zrobić żebroczkę, wiślańską zapiekankę.
Żebroczka i góralskie tańce
Córka mistrza zapowiedziała, że nie wyobraża sobie swojego weselnego przyjęcia bez góralskiego śpiewu, tańców i tradycyjnych potraw, a wśród nich właśnie żebroczki. Jak wyjaśnia Małyszówna: - To jest taka potrawa z ryżem, ze skwarkami, z mlekiem. Coś podobnego do placków ziemniaczanych, ale pieczone w piekarniku. Okazuje się, że potrawa jest smaczna, prosta i naprawdę warta uwagi.
Regionalny przysmak z gwarancją i legendą
Żebroczka to chluba kuchni śląsko-cieszyńskiej. Gotowy produkt już od wielu lat wpisany jest na listę produktów tradycyjnych, a jego historia sięga XIX w. Wg legendy powstała z produktów, które wędrowny żebrak zbierał pukając do okolicznych chałup. Z tego, co dostał od dobrych ludzi przygotował nietypowy placek, nazywany wiślańską żebroczką.
Przepis na wiślańską żebroczkę
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki mleka
- 0,5 kg tłustego boczku lub słoniny
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- kminek
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Przestudzić.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek lub słoninę pokroić w kostkę i usmażyć. Można też użyć resztki wędlin z lodówki, ważne aby było w nich sporo tłuszczu.
- Gdy wytopi się nieco tłuszczu dodać do patelni obraną i posiekaną cebulę, oraz czosnek i smażyć aż zmiękną - można delikatnie przyrumienić, ale uważać, by nie przypalić.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach lub zmielić w malakserze na papkę. Dodać ryż i usmażone mięso z cebula i tłuszczem, który się wytopił.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem i dokładnie wymieszać masę, na koniec dodać gorące mleko i ponownie wymieszać.
- Masę przelać do naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.
- Piec ok 70 minut, gotowa zapiekanka powinna mieć przyrumieniony środek i dość mocno podpieczone brzegi.