Żebroczka - wiślańska zapiekanka z ziemniaków i ryżu. Jak zrobić hit weselnego stołu Karoliny Małysz?

Żebroczka - wiślańska zapiekanka z ziemniaków i ryżu. Jak zrobić hit weselnego stołu Karoliny Małysz?
Autor: Shutterstock Żebroczka to pyszna zapiekanka przygotowywana okolicach Wisły.
łatwy
45 min
8

Dieta bezglutenowa

Żebroczka to regionalna potrawa z południa Polski, szczególnie popularna w okolicach Wisły. Nic więc dziwnego, że ma być jednym z przysmaków na weselnym stole Wiślanki Karoliny Małysz. Przepis na tę potrawę nie jest trudny, a składniki ogólnie dostępne, za to smak ma jedyny w swoim rodzaju. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Żebroczka i góralskie tańce

Córka mistrza zapowiedziała, że nie wyobraża sobie swojego weselnego przyjęcia bez góralskiego śpiewu, tańców i tradycyjnych potraw, a wśród nich właśnie żebroczki. Jak wyjaśnia Małyszówna: - To jest taka potrawa z ryżem, ze skwarkami, z mlekiem. Coś podobnego do placków ziemniaczanych, ale pieczone w piekarniku. Okazuje się, że potrawa jest smaczna, prosta i naprawdę warta uwagi.

Regionalny przysmak z gwarancją i legendą

Żebroczka to chluba kuchni śląsko-cieszyńskiej. Gotowy produkt już od wielu lat wpisany jest na listę produktów tradycyjnych, a jego historia sięga XIX w. Wg legendy powstała z produktów, które wędrowny żebrak zbierał pukając do okolicznych chałup. Z tego, co dostał od dobrych ludzi przygotował nietypowy placek, nazywany wiślańską żebroczką.

Przepis na wiślańską żebroczkę

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 kg tłustego boczku lub słoniny
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól
  • kminek
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Przestudzić.
  • Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek lub słoninę pokroić w kostkę i usmażyć. Można też użyć resztki wędlin z lodówki, ważne aby było w nich sporo tłuszczu.
  • Gdy wytopi się nieco tłuszczu dodać do patelni obraną i posiekaną cebulę, oraz czosnek i smażyć aż zmiękną - można delikatnie przyrumienić, ale uważać, by nie przypalić.
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach lub zmielić w malakserze na papkę. Dodać ryż i usmażone mięso z cebula i tłuszczem, który się wytopił.
  • Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem i dokładnie wymieszać masę, na koniec dodać gorące mleko i ponownie wymieszać.
  • Masę przelać do naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.
  • Piec ok 70 minut, gotowa zapiekanka powinna mieć przyrumieniony środek i dość mocno podpieczone brzegi.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej