Zapiekanka z warzyw gotowanych w lekkim sosie - pyszna i pożywna
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Zapiekanka z warzyw gotowanych w lekkim sosie to smaczne, pożywne i niskokaloryczne danie. Świetnie smakuje na ciepło, niezłe jest również na zimno. To znakomita porcja warzyw na co dzień.
SKŁADNIKI
- 3 marchewki
- 3 korzenie pasternaku
- 1 fenkuł
- 6 ziemniaków
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 jajko
- 1-2 łyżki tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę i pasternak obrać i pokroić w paski, zblanszować przez 5 minut we wrzątku, odcedzić i odstawić.
- Fenkuł oczyścić, pokroić i również zblanszować we wrzątku, ale o połowę krócej - wystarczą 2-3 minuty. Odcedzić i wymieszać z marchwią i pasternakiem.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na 7-8 minut do wrzątku.
- Połowę serka śmietankowego rozpuścić w garnku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Garnek zdjąć z ognia, wlać mleko i wymieszać. Postawić znów na ogniu i mieszając gotować, aż zgęstnieje.
- Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić.
- Przestygnięty sos zaprawić jajkiem.
- Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem i wyłożyć na spód marchewkę z pasternakiem i fenkułem.
- Warzywa zalać sosem, a następnie wyłożyć na nie warstwę ziemniaków. Na koniec posypać parmezanem i wyłożyć na wierzch resztę serka śmietankowego.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 60 min.