Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego to pyszne danie obiadowe lub ciepła kolacja. Przygotowanie jest łatwe, resztę zrobi za Was piekarnik. Obłędnie smaczna zapiekanka z tanich składników warta jest Waszej uwagi!
SKŁADNIKI
- 4-6 dużych ziemniaków, około 750 g
- 3 jajka
- 100 g żółtego sera, startego
- 3-4 łyżki majonezu
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub innej ulubionej przyprawy do mięsa
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Wiórki ziemniaczane wymieszać z tartym serem, rozmąconymi jajkami i odrobiną soli. Podzielić na dwie równe części.
- Mięso mielone wymieszać z przyprawami. Dodaję trochę czosnku granulowanego i soli, ale możesz przyprawić mięso w dowolny sposób.
- W naczyniu do zapiekania ułożyć 1 część masy ziemniaczanej. Rozłożyć równą warstwą.
- Na warstwie ziemniaków ułożyć warstwę mielonego mięsa.
- Na mięsie ułożyć warstwę ziemniaczaną. Wierzch wyrównać i posmarować majonezem.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 40-50 minut w 200°C.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?