Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego

Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego
Autor: Shutterstock Obłędnie pyszna zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego to pyszne danie obiadowe lub ciepła kolacja. Przygotowanie jest łatwe, resztę zrobi za Was piekarnik. Obłędnie smaczna zapiekanka z tanich składników warta jest Waszej uwagi!

SKŁADNIKI

  • 4-6 dużych ziemniaków, około 750 g
  • 3 jajka
  • 100 g żółtego sera, startego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub innej ulubionej przyprawy do mięsa
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Wiórki ziemniaczane wymieszać z tartym serem, rozmąconymi jajkami i odrobiną soli. Podzielić na dwie równe części. 
  • Mięso mielone wymieszać z przyprawami. Dodaję trochę czosnku granulowanego i soli, ale możesz przyprawić mięso w dowolny sposób.
  • W naczyniu do zapiekania ułożyć 1 część masy ziemniaczanej. Rozłożyć równą warstwą.
  • Na warstwie ziemniaków ułożyć warstwę mielonego mięsa.
  • Na mięsie ułożyć warstwę ziemniaczaną. Wierzch wyrównać i posmarować majonezem.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 40-50 minut w 200°C. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej