Zapiekanka z porów: przepis kuchni holenderskiej. Wzmacnia odporność!
2021-03-29
średni
40 min
4
Zapiekanka z porów to danie pochodzące z Holandii. W kraju tym por uznawany za warzywo narodowe. Zawiera on wiele cennych dla organizmu witamin i minerałów, przede wszystkim witaminy C, B6, A i E, a także mangan, potas, wapń, fosfor i magnez. Por wspomaga układ odpornościowy, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz ma właściwości bakteriobójcze. Zalecany jest również w profilaktyce chorób układu krążenia i nerek. Dlatego warto sięgnąć do kuchni holenderskiej właśnie po przepisy z porem w roli głównej, takie jak pory duszone czy zapiekanka z porów.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg porów
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- zielona papryka
- cebula
- 1/4 szklanki mleka
- ostra papryka
- starty żółty ser
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, osącz, utłucz na purée, wymieszaj z mlekiem.
- Pory pokrój, gotuj w wodzie ok. 10 minut, wodę odlej.
- Mięso dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, smaż, aż ściemnieje.
- Dodaj posiekaną cebulę i paprykę, jeszcze podsmaż.
- W naczyniu żaroodpornym wymieszaj wszystkie składniki, posyp żółtym serem.
- Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.