Zapiekanka z 4 serów dla 4 osób [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
zapiekanka-z-4-serow-dla-4-osob-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: pixabay.com Zapiekanka serowa.
łatwy
25 min
4

Przepis dla wielkich miłośników sera. Gouda, mozzarella, parmezan i ricotta razem z makaronem penne w doskonałej włoskiej zapiekance! Sprawdź, jak ją przygotować.

SKŁADNIKI

  • 35-40 dag dowolnego makaronu, np. penne
  • 1 szklanka grubo startego sera, np. goudy
  • 1 szklanka grubo startego sera typu mozzarella
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • ½ szklanki startego koziego sera ricotta
  • ½ szklanki śmietanki 18-procentowej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ½ ząbka czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w posolonej wodzie i odcedzić.
  • W dużej misce połączyć ser typu gouda, mozzarellę i parmezan. ¾ szklanki mieszanki serowej odłożyć. Do pozostałej dodać makaron oraz wszystkie inne składniki i dobrze wymieszać. 
  • Naczynie żaroodporne (średnicy 25-35 cm) wysmarować masłem. Włożyć masę serowo-makaronową, posypać ją odłożoną mieszanka serów i zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
  • Zapiekankę najlepiej podawać z zieloną sałatą i świeżo zmielonym pieprzem.