Zapiekanka z 4 serów dla 4 osób [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Przepis dla wielkich miłośników sera. Gouda, mozzarella, parmezan i ricotta razem z makaronem penne w doskonałej włoskiej zapiekance! Sprawdź, jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 35-40 dag dowolnego makaronu, np. penne
- 1 szklanka grubo startego sera, np. goudy
- 1 szklanka grubo startego sera typu mozzarella
- 2 łyżki startego parmezanu
- ½ szklanki startego koziego sera ricotta
- ½ szklanki śmietanki 18-procentowej
- 2 łyżki natki pietruszki
- ½ ząbka czosnku
- ½ łyżeczki pieprzu
- sól
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w posolonej wodzie i odcedzić.
- W dużej misce połączyć ser typu gouda, mozzarellę i parmezan. ¾ szklanki mieszanki serowej odłożyć. Do pozostałej dodać makaron oraz wszystkie inne składniki i dobrze wymieszać.
- Naczynie żaroodporne (średnicy 25-35 cm) wysmarować masłem. Włożyć masę serowo-makaronową, posypać ją odłożoną mieszanka serów i zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
- Zapiekankę najlepiej podawać z zieloną sałatą i świeżo zmielonym pieprzem.