Zapiekanka gołąbkowa
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Zapiekanka gołąbkowa to pyszne danie obiadowe z naszych ulubionych składników. Niewątpliwą zaletą zapiekanki jest jej proste przygotowanie. Zamiast zawijać tradycyjne gołąbki, wszystko umieszcza się w jednym garnku i na godzinę zapomina o obiedzie. Zapiekanka a la gołąbki najlepiej smakuje podana z sosem pomidorowym.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 mała lub ½ dużej kapusty
- 200 g ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego, najlepsze z łopatki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g sera tartego
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
- ewentualnie sos pomidorowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kapustę poszatkować i wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem, gotować 15 minut. Odcedzić, odstawić.
- Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. Zeszklić na 1 łyżce masła.
- Wymieszać ryż, surowe mięso i uduszoną cebulę.
- W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać 1 łyżkę mąki i przygotować białą zasmażkę. Wlać mleko, dodać sól, pieprz i słodką paprykę czerwoną, zagotować, mieszając, aż powstanie gładki sos beszamelowy.
- Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dnie wyłożyć połowę obgotowanej kapusty. Na kapuście ułożyć masę mięsno-ryżową, następnie ponownie ułożyć pozostałą kapustę.
- Na wierzch wylać sos beszamelowy.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Na kwadrans przed końcem pieczenia posypać zapiekankę tartym serem.
- Podawać z sosem pomidorowym.