Zapiekanka bobotie
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Bobotie to zapiekanka, której korzeni trzeba szukać na Jawie (danie indonezyjskie), największą popularnością cieszy się jednak w Republice Południowej Afryki, gdzie stała się daniem tradycyjnym.
Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonej jagnięciny lub wołowiny
- 2 kromki tostowego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki startego imbiru
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki sosu worcester
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżki suszonych moreli
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzać piekarnik do 200ºC. Chleb tostowy namoczyć w mleku.
- Obrany i drobno posiekany czosnek przysmażyć krótko na maśle. Dodać mięso, smażyć, mieszając i rozgniatając większe grudki. Dodać kmin, paprykę, ocet winny, rodzynki, pokrojone drobno morele, sól, pieprz, curry, sos worcester, starty imbir, koncentrat pomidorowy oraz rozmoczony chleb.
- Starannie mieszać, tak żeby nie było grudek. Poddusić przez 15 minut.
- Przełożyć do formy żaroodpornej.
- Jajka wymieszać z mlekiem, w którym moczył się chleb, solą i pieprzem na gładką masę. Mieszanką polać mięso, wstawić do piekarnika na 40 minut.
- Gotową zapiekankę kroić. Podawać z żółtym ryżem i sałatą.
- Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby