Zapiekane cebule nadziewane mięsem mielonym

2021-03-29
Zapiekane cebule nadziewane mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Cebule nadziewane mięsem i zapiekane - doskonałe i niedrogie danie obiadowe
łatwy
30 min
4

Zapiekane cebule nadziewane mięsem mielonym to super łatwe do przygotowania, niedrogie danie obiadowe.  Super danie, które uda się każdemu!

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 cebul
  • 250 g mielonego mięsa
  • 3 łyżki  tartej bułki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • szklanka rosołu
  • 2 łyżki startego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane cebule włożyć do lekko  osolonego wrzątku, gotować 6-8 minut, wyjąc łyżką cedzakową.
  • Przelać zimną wodą i delikatnie wyjąć środki.
  • Wydrążony miąższ posiekać, połączyć z mięsem, chwilę smażyć na maśle, wymieszać z łyżką bułki  tartej, solą i pieprzem i 2-3 łyżkami rosołu i surowym jajkiem.
  • Farszem napełnić cebule nadziane ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym półmisku. Skropić rosołem posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekać ok 30 minut.