Zapiekane cebule nadziewane mięsem mielonym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zapiekane cebule nadziewane mięsem mielonym to super łatwe do przygotowania, niedrogie danie obiadowe. Super danie, które uda się każdemu!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 cebul
- 250 g mielonego mięsa
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- szklanka rosołu
- 2 łyżki startego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane cebule włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować 6-8 minut, wyjąc łyżką cedzakową.
- Przelać zimną wodą i delikatnie wyjąć środki.
- Wydrążony miąższ posiekać, połączyć z mięsem, chwilę smażyć na maśle, wymieszać z łyżką bułki tartej, solą i pieprzem i 2-3 łyżkami rosołu i surowym jajkiem.
- Farszem napełnić cebule nadziane ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym półmisku. Skropić rosołem posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekać ok 30 minut.