Zakręcona pizza - włoski przysmak w nowej odsłonie
2021-03-29
średni
30 min
4
Każdy wie jak wygląda klasyczna włoska pizza. Tym razem proponujemy to słynne włoskie danie w nowej - zakręconej odsłonie. Sprawdź, jak je przygotować.
Na podst. mat. pras. Inex Food
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej + do podsypania
- 150 ml mleka ciepłego (nie gorącego)
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka Oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia + 1 do posmarowania ciasta + 1 do posmarowania
- 80 g oliwek Manzanilla marki Serpis
- 100 g sera żółtego wędzonego
- 50 g parmezanu
- 250 ml Passaty Vellutata marki Valfrutta
- bazylia
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę oraz mleko. Ważne jest, aby mleko było tylko lekko ciepłe. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto.
- Utwórz kulę z ciasta, posmaruj je oliwą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
- Przygotuj sos. Oliwę rozgrzej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij, dodaj passatę i duś kilka minut do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodaj pokrojoną bazylię, wymieszaj i zestaw z ognia.
- Oliwki pokrój w plasterki.
- Sery zetrzyj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką. Z uzyskanych krążków wytnij przy pomocy dużego talerza dwa okręgi.
- Foremkę wysmaruj oliwą, ułóż 1 z okręgów, posmaruj sosem, posyp oliwkami i serem. Przykryj drugim blatem, lekko uciśnij.
- Na środek ciasta ułóż małą kokilkę, natnij ciasto na 4 części, i te na kolejne. Skręcaj kolejne części tworząc spiralne kawałki.
- Nagrzej piekarnik do 220°C, piecz pizzę na środkowej półce przez ok. 15 minut do zarumienienia się ciasta. Podawaj pizzę z sosem, posypaną świeżą bazylią.