Zakręcona pizza - włoski przysmak w nowej odsłonie

2021-03-29
M. K.
Zakręcona pizza - włoski przysmak w nowej odsłonie
Autor: Mat. pras. Inex Food Zakręcona pizza - danie uwielbiane przez najmłodszych.
średni
30 min
4

Każdy wie jak wygląda klasyczna włoska pizza. Tym razem proponujemy to słynne włoskie danie w nowej  - zakręconej odsłonie. Sprawdź, jak je przygotować.

Na podst. mat. pras. Inex Food

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej + do podsypania
  • 150 ml mleka ciepłego (nie gorącego)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka Oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia + 1 do posmarowania ciasta + 1 do posmarowania
  • 80 g oliwek Manzanilla marki Serpis
  • 100 g sera żółtego wędzonego
  • 50 g parmezanu
  • 250 ml Passaty Vellutata marki Valfrutta
  • bazylia
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę oraz mleko. Ważne jest, aby mleko było tylko lekko ciepłe. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto.
  • Utwórz kulę z ciasta, posmaruj je oliwą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
  • Przygotuj sos. Oliwę rozgrzej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij, dodaj passatę i duś kilka minut do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodaj pokrojoną bazylię, wymieszaj i zestaw z ognia.
  • Oliwki pokrój w plasterki.
  • Sery zetrzyj.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką. Z uzyskanych krążków wytnij przy pomocy dużego talerza dwa okręgi.
  • Foremkę wysmaruj oliwą, ułóż 1 z okręgów, posmaruj sosem, posyp oliwkami i serem. Przykryj drugim blatem, lekko uciśnij.
  • Na środek ciasta ułóż małą kokilkę, natnij ciasto na 4 części, i te na kolejne. Skręcaj kolejne części tworząc spiralne kawałki.
  • Nagrzej piekarnik do 220°C, piecz pizzę na środkowej półce przez ok. 15 minut do zarumienienia się ciasta. Podawaj pizzę z sosem, posypaną świeżą bazylią.
M. K.