Wytrawny placek nadziewany jajkami na twardo i żółtym serem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wytrawny placek nadziewany jajkami gotowanymi na twardo i żółtym serem to pyszna alternatywa dla kanapek i pieczywa. Nie ma nic bardziej domowego i pysznego niż ciepłe i pachnące ciasto prosto z piekarnika. Takie ciasto można również przygotować w wersji wytrawnej. Placek nadziewany gotowanymi jajkami i żółtym serem to pyszny dodatek do zupy lub wykwintna kolacja dla całej rodziny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na nadzienie:
- 6 jajek ugotowanych na twardo, grubo posiekanych
- 80 g żółtego sera pokrojonego w kostkę
- Na ciasto:
- 4 jajka surowe
- 7 łyżek mąki
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka siemienia lnianego lub sezamu
- oraz forma o wymiarach około 30x20 cm posmarowana masłem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Surowe jajka ubić z solą, dodać śmietanę i majonez, wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Połowę ciasta wylać do formy.
- Na cieście ułożyć posiekane jajka i pokrojony ser.
- Wylać drugą warstwę ciasta. Wierzch posypać siemieniem lnianym lub sezamem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30-40 minut lub do wyrośnięcia i zrumienienia.
- Podawać póki ciepłe.