Wytrawny keks z warzywami w stylu włoskim: ciasto lepsze niż chleb
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wytrawny keks z warzywami w stylu włoskim to idealny dodatek do grillowego lub ogrodowego przyjęcia. Uwodzi formą, zapachem i smakiem. Absolutny przebój wieczoru. Bo to ciasto lepsze niż zwykły chleb!
Uwielbiam ogrodowe przyjęcia. Letnie wieczory temu sprzyjają. Ale ile można jeść pieczone kiełbaski z chlebem. Przychodzi taki moment, że człowie, w tym przypadku gospodyni wieczoru, musi wznieść się na nowy poziom umiejętności kulinarnych. Takich chlebem zaskoczycie i oczarujecie swoich gości. Jego wilgotny od twarogu miękisz skrywa soczyste przysmaki lata - smażone warzywa. Musicie to koniecznie spróbować!
Czy można użyć innych warzyw?
Warzywa można dowolnie zmieniać. Fasolka szparagowa doskonale zastąpu brokuły. Cukinia też się tu nada. Ugotowane al dente warzywa korzeniowe także sprawdzą się w tym wytrawnym cieście. Zamiast suszonych pomidorów można użyć pokrojone oliwki. Albo dodać jedno i drugie.
Czy można upiec w innej foremce?
Używam dużej formy keksowej, ale można wytrawne ciasto upiec w tortownicy, prostokątnej blasze lub w foremkach do muffinek. Wysokie prostokątne ciasto w formie keksu najlepiej pokroić na zgrabne kromki. Ale nie jest to przecież wymóg konieczny.
Do czego podawać wytrawny keks?
Ten bogato napakowany warzywami keks doskonale smakuje jako dodatek do grillowanych lub pieczonych dań.
SKŁADNIKI
- Na wytrawny keks:
- 4 jajka
- 200 g twarogu mielonego na sernik
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- Na dodatki do nadziania keksu:
- 1 żółta papryka, pokrojona na kawałki
- 1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki
- 1 mały bakłażan (150 g), pokrojony w grubą kostkę
- 200 g brokułów
- 4-6 suszonych pomidorów w oleju, posiekanych drobno
- 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
- 1/4 łyżeczki suszonej papryki
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania warzyw. Z papryk usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki wielkości kęsa. Bakłażan pokrój w grubą kostkę. Okryj go folią i gotuj przez 5 minut w mikrofalówce. Brokuły podziel na różyczki. Podmiory suszone posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej spod suszonych pomidorów. Dodaj warzywa. Smaż warzywa przez 5-7 minut. Dopraw solą, pieprzem, pparyką i czosnkiem. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wybij jajka i oddziel białka od żółtek. Twaróg utrzyj z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie połącz z żółtkami. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i ostrożnie połącz z masą twarogową.
- Dodaj schłodzone warzywa do ciasta. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy keksowej i piecz 45-50 minut, aż się zarumieni. Po upieczeniu pozostaw na 10 minut w foremce. Następnie wyjmij i pokrój na plastry.