Wytrawne ciasto marchewkowe z porami - fantastyczna przekąska, danie wege lub dodatek do mięsa
2021-05-24
średni
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
To ciasto to majstersztyk - porządna porcja warzyw, bez kalorycznych dodatków i glutenu, za to aromatyczna, chrupiąca i kusząca. Może stanowić samodzielne wegetariańskie danie, można ją podać jako przekąskę ale świetnie sprawdza się też jako oryginalny dodatek warzywny do mięsa - szczególnie dobrze komponuje się z drobiem.
SKŁADNIKI
- Na spód:
- 250 g marchewki
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- sól
- szczypta curry
- szczypta chili
- 3 łyżki płatków owsianych
- Oraz:
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 mała cukinia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew do przygotowania spodu obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
- Do marchewkowej pulpy dodać mąkę kukurydzianą, jajka i przyprawy, zagnieść jednolite ciasto.
- Okrągłą blaszkę do tarty posmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi, wylepić ją ciastem.
- Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Pora dokładnie umyć i osuszyć, białą część pokroić w półkrążki i zeszklić na maśle. Odstawić, aby nieco przestygł.
- Jajka rozkłócić i wymieszać z jogurtem naturalnym. Przyprawić i wymieszać na jednolitą masę, dodać do niej przestudzonego pora.
- Masę jajeczną wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Wierzch udekorować krążkami zielonej części pora, rulonikami cukinii i wiórkami marchewki.
- Wstawić ponownie do piekarnika i piec, aż masa jajeczna się zetnie - ok. 20 min.
Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?