Wytrawne ciasto marchewkowe z porami - fantastyczna przekąska, danie wege lub dodatek do mięsa

Wytrawna tarta marchewkowa z porami
Autor: Shutterstock Wytrawna tarta marchewkowa z porami to pyszne danie bezglutenowe.
średni
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

To ciasto to majstersztyk - porządna porcja warzyw, bez kalorycznych dodatków i glutenu, za to aromatyczna, chrupiąca i kusząca. Może stanowić samodzielne wegetariańskie danie, można ją podać jako przekąskę ale świetnie sprawdza się też jako oryginalny dodatek warzywny do mięsa - szczególnie dobrze komponuje się z drobiem.

SKŁADNIKI

  • Na spód:
  • 250 g marchewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • szczypta curry
  • szczypta chili
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • Oraz:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 mała cukinia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew do przygotowania spodu obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. 
  • Do marchewkowej pulpy dodać mąkę kukurydzianą, jajka i przyprawy, zagnieść jednolite ciasto.
  • Okrągłą blaszkę do tarty posmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi, wylepić ją ciastem.
  • Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  • Pora dokładnie umyć i osuszyć, białą część pokroić w półkrążki i zeszklić na maśle. Odstawić, aby nieco przestygł.
  • Jajka rozkłócić i wymieszać z jogurtem naturalnym. Przyprawić i wymieszać na jednolitą masę, dodać do niej przestudzonego pora.
  • Masę jajeczną wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Wierzch udekorować krążkami zielonej części pora, rulonikami cukinii i wiórkami marchewki.
  • Wstawić ponownie do piekarnika i piec, aż masa jajeczna się zetnie - ok. 20 min.
Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej