Wyborna biała kiełbasa pieczona z miodem i jabłkami

2021-03-29
Wyborna biała kiełbasa pieczona z miodem i jabłkami
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa ma swoje grono wielbicieli
łatwy
15 min
4

Biała kiełbasa pieczona z miodem i jabłkami smakuje wybornie. Można ją podać na spóźniony obiad lub kolację. Robi wrażenie podczas eleganckiego śniadania. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej 
  • 2-4 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka świeżych listków szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 łyżka pestek dyni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
  • Z miodu, sosu sojowego i oleju przyrządzić marynatę dokładnie miksując.
  • Kiełbasę oraz pokrojone jabłka ułożyć w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Papier do pieczenia uchroni nas przed uciążliwym myciem naczynia po zapieczonym miodzie.
  • Zawartość naczynia polać marynatą i dokładnie wymieszać.
  • Wierzch posypać listkami szałwii i pestkami dyni.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170ºC i piec przez ok. 40 minut kiełbasę surową lub 20 minut kiełbasę parzoną. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200ºC. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru.
  • Podawać z ziemniakami i tartym chrzanem.