Wyborna biała kiełbasa pieczona z miodem i jabłkami

2021-02-09
Wyborna biała kiełbasa pieczona z miodem i jabłkami
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa ma swoje grono wielbicieli
łatwy
15 min
4

Biała kiełbasa pieczona z miodem i jabłkami smakuje wybornie. Można ją podać na spóźniony obiad lub kolację. Robi wrażenie podczas eleganckiego śniadania. 

Składniki

1 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej 

2-4 jabłka

2 łyżki miodu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju

1 łyżka świeżych listków szałwii lub 1 łyżeczka suszonej

1 łyżka pestek dyni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

Z miodu, sosu sojowego i oleju przyrządzić marynatę dokładnie miksując.

Kiełbasę oraz pokrojone jabłka ułożyć w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Papier do pieczenia uchroni nas przed uciążliwym myciem naczynia po zapieczonym miodzie.

Zawartość naczynia polać marynatą i dokładnie wymieszać.

Wierzch posypać listkami szałwii i pestkami dyni.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170ºC i piec przez ok. 40 minut kiełbasę surową lub 20 minut kiełbasę parzoną. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200ºC. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru.

Podawać z ziemniakami i tartym chrzanem. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska