Włoska kapusta zapiekana z gorgonzolą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapiekanka z kapusty? Czemu nie? Włoska kapusta zapiekana z serem gorgonzola to smaczne i niezwykle aromatyczne danie, a przy tym niedrogie i łatwe w przygotowaniu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg kapusty włoskiej
- 150 g gorgonzoli
- 50 g gęstej śmietany
- 1 pęczek szczypiorku
- pieprz i sól
- 2 łyżki siekanych migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę opłukać, przekroić 8 części, usunąć głąb i wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 8 minut. Odcedzić, zahartować zimną wodą i osączyć.
- Gorgonzolę rozgnieść widelcem i wymieszać ze śmietaną, dodać posiekany szczypiorek, pieprz i sól.
- Kapustę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem blaszce lub naczyniu do zapiekania, posypać siekanymi migdałami i zalać sosem serowym.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 25 minut.