Tarta ze szparagami: przepis na kruchym cieście
Tarta z zielonymi szparagami to pyszne danie. Chrupiące szparagi zatopione w śmietanowym sosie i maślane ciasto tworzą harmonijne połączenie smaku. To łatwy przepis, a może być jeszcze łatwiejszy, jeśli zamiast przygotowywać ciasto samodzielnie, wykorzystacie surowe kruche ciasto ze sklepu.
Tarta z zielonymi szparagami na kruchym cieście jest daniem tak pysznym, że zapomnicie o dietach. Żegnaj rozumie! Witaj smakołyku! Chce się zakrzyknąć. Jeśli do tarty podacie białe wino, to wasz posiłek stanie się elegancką kolacją w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi.
Polecamy: Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze ciasto kruche? [WIDEO]
Składniki:
W malakserze lub nożem na stolnicy posiekać mąkę z masłem. Do powstałych okruchów dodać jajko roztrzepane z solą. Zagnieść ciasto. Owinąć kulę ciasta w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na grubość 0,5 cm. Ciastem wyłożyć formę posmarowaną masłem. Gęsto nakłuć widelcem, zapobiegnie to wybrzuszeniu ciasta. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać suchymi ziarnami fasoli lub ceramicznymi fasolkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 20 minut. Wyjąć, zdjąć papier razem z fasolą i ponownie zapiekać jeszcze 15 minut.
W czasie pieczenia spodu przygotować nadzienie. Odłamać zdrewniałe końce szparagów – po wygięciu szparagi same pękną we właściwym miejscu. Odciąć główki szparagów i zachować. Pozostałą łodygę pokroić po skosie na kawałki.
W misce rozmącić jaja, dolać śmietany, wymieszać. Dodać starty ser i czosnek oraz pieprz i zamieszać. Dorzucić pokrojone łodygi szparagów.
Na podpieczony spód wylać masę jajeczno-śmietanową ze szparagami. Na wierzchu ułożyć promieniście główki szparagów.
Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 20 g masła do posmarowania formy
- fasola do obciążenia podczas pieczenia
- Nadzienie
- 2 średnie pęczki szparagów lub trochę mniej
- 5 jajek
- 600 ml śmietany 18%
- 200 g żółtego sera, startego
- pół łyżeczki granulowanego czosnku lub 1 ząbek roztarty z solą
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W malakserze lub nożem na stolnicy siekamy mąkę z masłem. Do powstałych okruchów dodajemy jajko roztrzepane z solą. Zagniatamy ciasto. Owijamy kulę ciasta w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.