Tarta z mięsnym nadzieniem pod serową posypką - doskonała jako dodatek do barszczu!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Tarta z mięsnym nadzieniem to pyszne danie na lunch lub ciepłą kolację. Doskonale smakuje na ciepło, a także na zimno. Dobrze znosi też odgrzewanie w kuchence mikrofalowej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 225 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtka
- 3 łyżki wody
- Farsz:
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej
- 1 średnia cebula
- 500 g mięsa mielonego
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 4 pomidory
- 150 g sera żółtego
- duża szczypta soli, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagnieć ciasto z podanych składników. Wylep ciastem dno i boki foremki do tarty, wstaw całość do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Schłodzony spód do tarty nakłuj widelcem i piecz przez ok. 15 minut.
- Mieszankę meksykańską odsącz, przelej wodą. Cebulę drobno posiekaj.
- Włóż mięso do salaterki, dodaj cebulę, jajko, bułkę tartą i mieszankę meksykańską. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ser zetrzyj na tarce. Na podpieczony spód nałóż mięsny farsz, piecz ok. 30 minut. Posyp wierzch tartym serem i zapiekaj jeszcze 10 minut.