Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Polecamy przepis na tartę z brokułami i suszonymi pomidorami autorstwa znanego i cenionego kucharza Tomasza Jakubiaka. Tarta brokułowa to jednaj z najsmaczniejszych tart wytrawnych, a w tej wersji smakuje obłędnie! Sprawdź, jak zrobić dobrą tartę z brokułami według przepisu mistrza kuchni.
0_b0e5ijzh
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka sól morska
- 3/4 kostki masła
- 1 jajko
- 1 brokuł
- 2 cebule szalotki
- garść suszonych pomidory z zalewy
- 2 łyżki kaparów
- świeża bazylia
- pół szklanki startego sera żółtego
- łyżka musztardy Dijon
- 5 jajek
- 1,5 szklanki śmietana 30%
- 2 łyżki mleka zimnego (może być też śmietana gęsta)
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki ciasta posiekaj ze sobą nożem, po czym bardzo szybko zagnieć palcami na jednolitą elastyczną masę. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natartą masłem formę do tart. Zrób widelcem w cieście dziurki i wstaw do nagrzanego piekarnika: 180 stopni około 15 min, aż się przyrumieni. Przestudź spód.
- Pomidory drobno posiekaj i wrzuć do miski, dodaj małe różyczki brokułu, kapary, posiekaną bazylię i szalotkę oraz pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie i zalej spód.
- Piecz tartę w 180 stopniach C, aż jajka się zetną. Możesz na początku przykryć folią, aby różyczki się nie przypaliły.