Tarta grzybowa - sprawdzony przepis

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Tarta grzybowa - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Tarta z grzybami  to doskonałe danie na obiad - w sezonie grzybowym uda się z każdym gatunkiem grzybów, a gdy tych z lasu brak - można ją zrobić z pieczarkami lub boczniakami
łatwy
50 min
4

Przepis na tartę z grzybami, w którym możesz wykorzystać swoje ulubione grzyby. Kurki, prawdziwki, podgrzybki, a może wszystkie na raz? Sprawdź, jak zrobić wyśmienitą tartę grzybową według sprawdzonej receptury.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 135 g masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 500 g grzybów leśnych
  • 200 g sera gouda
  • Sól
  • Pieprz biały
  • 1 łyżeczka tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  •  Do mąki dodaj sól, pieprz i 125 g posiekanego zimnego masła. Wymieszaj składniki nożem.
  • Dodaj jajko, żółtko, 3 łyżki śmietany. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię. Wstaw na godzinę do lodówki.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie. Grzyby umyj, osusz, pokrój na plasterki. W garnku rozpuść 3 łyżki masła. Smaż grzyby na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut. Dodaj tymianek, posól, popieprz. Duś przez kilka minut, a następnie odparuj. Dodaj łyżkę śmietany i wymieszaj.
  • Pokrój ser w plasterki.
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy.
  • Wyklej ciastem formę na tartę i nakłuj je lekko widelcem.
  • Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Gdy nabierze złocistego koloru, wyjmij i rozłóż na cieście grzyby. Przykryj plasterkami sera.
  • Wstaw tartę ponownie do piekarnika na 10 minut i piecz, aż ser się rozpuści.
Zuzanna Lubart