Tarta grzybowa - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Przepis na tartę z grzybami, w którym możesz wykorzystać swoje ulubione grzyby. Kurki, prawdziwki, podgrzybki, a może wszystkie na raz? Sprawdź, jak zrobić wyśmienitą tartę grzybową według sprawdzonej receptury.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 135 g masła
- 4 łyżki śmietany
- 500 g grzybów leśnych
- 200 g sera gouda
- Sól
- Pieprz biały
- 1 łyżeczka tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki dodaj sól, pieprz i 125 g posiekanego zimnego masła. Wymieszaj składniki nożem.
- Dodaj jajko, żółtko, 3 łyżki śmietany. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię. Wstaw na godzinę do lodówki.
- W tym czasie przygotuj nadzienie. Grzyby umyj, osusz, pokrój na plasterki. W garnku rozpuść 3 łyżki masła. Smaż grzyby na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut. Dodaj tymianek, posól, popieprz. Duś przez kilka minut, a następnie odparuj. Dodaj łyżkę śmietany i wymieszaj.
- Pokrój ser w plasterki.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy.
- Wyklej ciastem formę na tartę i nakłuj je lekko widelcem.
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Gdy nabierze złocistego koloru, wyjmij i rozłóż na cieście grzyby. Przykryj plasterkami sera.
- Wstaw tartę ponownie do piekarnika na 10 minut i piecz, aż ser się rozpuści.