Tarta flambee ze szparagmi

2021-03-29
Tarta flambee ze szparagami
Autor: Shutterstock Tarta flambee ze szparagami to rewelacyjne danie na lekki obiad.
łatwy
45 min
4

Tarta flambee wywodzi się z Alzacji. Jest tradycyjnym daniem na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku oraz śmietany. W nieco zmodyfikowanej wersji, tartę flambee można wzbogacić np. dodając szparagi.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • ćwiartka kostki drożdży
  • oliwa
  • cebula
  • śmietana
  • szynka wędzona
  • szparagi

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie (około 10 łyżek). Następnie rozrabiamy je z mąką i solą.
  • Dodajemy łyżkę oliwy i zagniatamy ciasto na tartę. Całość odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość papieru.
  • Kładziemy na nie cienkie krążki cebuli i przykrywamy grubą warstwą tłustej śmietany, całość posypujemy paseczkami szynki wędzonej i kawałkami szparagów.
  • Tak przygotowaną tartę wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
  • Do tarty opcjonalnie możemy dodać np. szparagi, a danie udekorować świeżą rukolą.