Tarta flambee ze szparagmi
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Tarta flambee wywodzi się z Alzacji. Jest tradycyjnym daniem na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku oraz śmietany. W nieco zmodyfikowanej wersji, tartę flambee można wzbogacić np. dodając szparagi.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli
- ćwiartka kostki drożdży
- oliwa
- cebula
- śmietana
- szynka wędzona
- szparagi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie (około 10 łyżek). Następnie rozrabiamy je z mąką i solą.
- Dodajemy łyżkę oliwy i zagniatamy ciasto na tartę. Całość odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość papieru.
- Kładziemy na nie cienkie krążki cebuli i przykrywamy grubą warstwą tłustej śmietany, całość posypujemy paseczkami szynki wędzonej i kawałkami szparagów.
- Tak przygotowaną tartę wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
- Do tarty opcjonalnie możemy dodać np. szparagi, a danie udekorować świeżą rukolą.