Szybki obiad: zapiekanka serowo-ziemniaczana - prosty przepis

2022-03-02
Zapiekanka serowo-ziemniaczana z porami
Autor: Shutterstock Zapiekanka ziemniaczana to prosty sposób na szybki i sycący obiad  - również bez mięsa
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Podajemy przepis na zapiekankę serowo-ziemniaczaną, który pozwoli zrobić na szybki obiad "coś z niczego"! Na pewno znajdziesz w lodówce resztki żółtego sera, mleko, śmietanę. Rozejrzyj się jeszcze za ziemniakami, porem i pietruszką. Masz? W takim razie czeka cię dziś pyszny sycący obiad.

SKŁADNIKI

  • 45 dag ziemniaków
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 5 dag startej mozzarelli
  • 2 dag startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 150 ml śmietany 18% tłuszczu
  • 150 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz, jeden ziemniak odłóż a resztę wrzuć do garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotuj 10 minut. Odcedź.
  • Pora pokrój w plasterki. Ziemniaki również pokrój w plasterki. Odłożonego surowego ziemniaka pokrój w jak najcieńsze plasterki - a najlepiej zszatkuj cieniutko szatkownicą.
  • Ułóż jedną warstwę ziemniaczaną na dnie żaroodpornego naczynia. Przykryj warstwą porów, startych serów, posiekanej natki pietruszki. Delikatnie posyp solą i pieprzem.
  • Powtarzaj warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią, wierzchnią warstwę powinien stanowić ser.
  • Mleko połącz ze śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zalej ziemniaczano-porowo-serowe warstwy. Na wierzchu ułóż plasterki surowego ziemniaka.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 160ºC. Wstaw do niego zapiekankę.
  • Piecz przez ponad godzinę, aż ziemniaki zmiękną, ser się zrumieni, a mleko wchłonie.
  • Gotową zapiekankę serowo-ziemniaczaną podawaj na ciepło. Posyp ją siekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Galeria: Sprawdzone przepisy na zapiekanki ziemniaczane