Suflet serowy z MasterChef - łatwy przepis na efektowne danie
2021-10-11
trudny
25 min
4
Suflet z reguły kojarzy się z ciastkiem deserowym. Jednak w tym wydaniu spokojnie może być podany jako, na przykład, jedno z dań obiadowych. Zobacz, jak przygotować suflet serowy.
Suflet to wypiek bardzo kapryśny. Wrażliwy na zmiany temperatury i proporcje dobieranych składników. Piecze się go w naczyniach ceramicznych o pionowych ściankach. Charakterystyczna dla tej potrawy jest delikatność uzyskiwana dzięki dużej zawartości piany z białek, mieszanej z pozostałymi składnikami (silnie rozdrobnionymi) bezpośrednio przed włożeniem do nagrzanego piekarnika. Podajemy przepis i trzymamy kciuki, żeby suflet serowy się Wam udał.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki mąki
- 6 dag masła
- 15 dag startego sera (cheddar)
- 6 jaj
- 2 szklanki mleka
- sól
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, a następnie ją ostudź.
- Wlej do niej mleko i wsyp przyprawy.
- Gotuj do zgęstnienia, stale mieszając.
- Do przygotowanej masy dodaj żółtka i starty wcześniej ser. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z przygotowaną wcześniej masą serową.
- Całość przełóż do porcelanowej tortownicy lub miski, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180
o C i piecz przez około 15 min. - Następnie zwiększ temperaturę do 200
o C i piecz jeszcze kolejne 25 min. - Suflet podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
Jajka – zdrowie w skorupce