Roladki z cukinii nadziewane szpinakiem zapieczone z sosem pomidorowym
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Roladki z cukinii nadziewane szpinakiem zapieczone z sosem pomidorowym to świetne danie bezmięsne. Tak przygotowane cukiniowe rolki można podać również jako dodatek do smażonego lub grillowanego mięsa.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 średnie cukinie
- 600 g szpinaku
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 350 g serka ricotta
- 600 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 kopiasta łyżka świeżej
- sól i pieprz
- 150 g tartego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry, oprószyć solą i zgrillować lub podpiec w piekarniku pod grillem.
- Rozgrzać masło, dodać posiekane ząbki czosnku i smażyć 1-3 minuty, dodać szpinak i dusić 3-5 minut.
- Na koniec do szpinaku dodać serek ricotta, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i dusić do zeszklenia.
- Dodać cukier i ocet, zamieszać.
- Dodać przecier pomidorowy i przyprawy, gotować 4-6 minut.
- Na plastry cukinii nakładać po porcji szpinaku i zwijać w ruloniki.
- Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Ułożyć roladki z cukinii. Zalać sosem pomidorowym, posypać tartym serem.
- Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekać 15-20 minut lub do rozpuszczenia sera.