Quiche z jajkami i słodką kapustą: przepis z gotowanymi jajami i majonezem

2021-03-29
Quiche z jajkami i młodą kapustą: przepis z gotowanymi jajami i majonezem
Autor: Shutterstock Wytrawny placek z kruchego ciasta z młodą kapustą i jajkami gotowanymi na twardo
łatwy
30 min
4

Quiche z jajkami i młodą kapustą to wiosenny przepis obiadowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie poświątecznych nadwyżek jajek i majonezu.  Przepis z gotowanymi jajami jest absolutnie genialny.


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 jajka surowe
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1/2 główki średniej kapusty młodej lub 1 kapusta spiczasta, drobno zszatkowanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki koperku (świeżego lub mrożonego), posiekanego
  • 2 łyżki zielonej cebuli, drobno posiekanej, i więcej do dekoracji
  • 100 g łagodnego sera żółtego, startego, np. mozzarelli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, masła, soli i ok. 1/3 szklanki zimnej wody zagnieć ciasto, wstaw je na 30 minut do lodówki.
  • Rozwałkuj, wyłóż nim okrągłą (o średnicy ok. 25 cm) płaską blachę. Lub mniejsza, ale z wysokimi ściankami. Wstaw do lodówki.
  • Kapustę posól i wygnieć. Pozostaw na 15 minut. Następnie odciśnij i połącz z posiekanym koperkiem i zieloną cebulką. 
  • Na cieście ułóż kapustę oraz połówki jajek ugotowanych na twardo.
  • Surowe jajka roztrzep ze śmietaną i majonezem, dodaj ser, sól i pieprz, dobrze wymieszaj, wylej na farsz.
  • Piecz 30-40 minut w temp. 200°C.