Przepis na pizzerinki - puszyste i pyszne mini pizze

Przepis na pizzerinki - puszyste i pyszne mini pizze
Autor: Shutterstock Puszyste pizzerinki to hit każdej imprezy
łatwy
35 min
6

Przepis na puszyste pizzerinki warto sobie zapisać, wypróbować i cieszyć się ich smakiem. To danie idealne na imprezę, ale świetnie sprawdzi się też podczas oglądania filmu czy serialu. Pizzerinki nadadzą się też nie tylko na ciepłą kolację, ale i na lunch następnego dnia.

Pizzerinki, mini pizze - doskonałe na imprezy i nie tylko

Domowe pizzerinki to efektowne danie, które wymaga tylko nieco więcej pracy niż klasyczna pizza. Są idealnym rozwiązaniem dla miłośników finger food – przekąsek, które można zjeść w jednym, góra dwóch kęsach. To szczególnie wygodne na domówkach, gdzie nie zawsze mamy warunki do komfortowego spożywania posiłków.

Pizzerinki mają też tę zaletę, że do ich przygotowania można wykorzystać różnorodne składniki w małych ilościach. Świetnie nadają się do wykorzystania resztek sera, wędlin, pieczarek czy warzyw, które zostały po świętach, uroczystościach lub przygotowaniu innych dań.

Nasz przepis na mini pizze pozwoli ci przygotować smaczną przekąskę, która z pewnością zachwyci gości imprezy lub dzieci. Przygotujesz je niewielkim kosztem, a zajmie ci to tylko kilka minut więcej niż tradycyjna pizza. Pizzerinki smakują równie dobrze na zimno, więc jeśli coś zostanie na drugi dzień, na pewno szybko zniknie!

SKŁADNIKI

  • Rozczyn:
  • 5 dag drożdży 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki mąki
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • Sos:
  • 1 koncentrat pomidorowy (słoiczek 190 g)
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy lub oleju 2
  • ząbki czosnku
  • trochę oregano i bazylii
  • Na wierzch
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • trochę szynki lub/i salami
  • trochę sera żółtego
  • pieczarki
  • oregano
  • bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać cukier i 3 czubate łyżki mąki. Wymieszać i odstawiać na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować (spienią się i rozczyn zacznie rosnąć).
  • Rosnący rozczyn dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami hakowymi. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od rąk albo końcówek miksera. Jeśli ciasto wydaje się zbyt klejące i rzadkie, należy podsypać je lekko mąką.
  • Ciasto odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie wymieszać składniki sosu, dodać czosnek przepuszczamy przez praskę.
  • Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju.
  • Ser zetrzeć na tarce, wędlinę pokroić na małe paseczki, pieczarki - w plasterki.
  • Gdy ciasto urośnie, odrywać od niego kawałki, wałkować dość cienko, następnie wycinać kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć pizzerinki.
  • Układać krążki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować sosem pomidorowym, dodać paprykę z cebulką, na to pieczarki i szynkę. Całość posypać startym serem żółtym, pamiętając, żeby ze względu na rozmiar pizzerinek dodawać wszystko w niewielkich ilościach.
  • Całość posypać delikatnie oregano i bazylią. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej