Przepis na pizzerinki - puszyste i pyszne mini pizze

Przepis na pizzerinki - puszyste i pyszne mini pizze
Autor: Shutterstock Puszyste pizzerinki to hit każdej imprezy
łatwy
35 min
6

Przepis na puszyste pizzerinki warto sobie zapisać, wypróbować i cieszyć się ich smakiem. To danie idealne na imprezę, ale świetnie sprawdzi się też podczas oglądania filmu czy serialu. Pizzerinki nadadzą się też nie tylko na ciepłą kolację, ale i na lunch następnego dnia.

Pizzerinki, mini pizze - doskonałe na imprezy i nie tylko

Pizzerinki domowe to danie bardzo efektowne i tylko nieco bardziej pracochłonne niż przygotowanie klasycznej pizzy. Lubimy dania typu finger food, takie na raz, góra dwa do ust. Szczególnie na domówki, gdzie nie zawsze mamy warunki do wygodnego jedzenia. Pizzerinki mają jeszcze tę zaletę, że do ich przygotowania możemy użyć niewielkich ilości bardzo różnych składników. Doskonale nadają się więc do zagospodarowania małych ilości sera, wędlin, pieczarek i warzyw, które pozostały nam w lodówce po świętach, uroczystościach czy po przygotowaniu innych dań. Nasz przepis na mini pizze pozwoli ci przygotować danie, które podbije serca imprezowiczów albo dzieci - za niewielkie pieniądze i w czasie tylko o kilka minut dłuższym niż przyrządzenie klasycznej pizzy. Pizzerinki są smaczne także na zimno, więc jeśli coś zostanie na drugi dzień, bez obaw - zniknie!

SKŁADNIKI

  • Rozczyn:
  • 5 dag drożdży 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki mąki
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • Sos:
  • 1 koncentrat pomidorowy (słoiczek 190 g)
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy lub oleju 2
  • ząbki czosnku
  • trochę oregano i bazylii
  • Na wierzch
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • trochę szynki lub/i salami
  • trochę sera żółtego
  • pieczarki
  • oregano
  • bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać cukier i 3 czubate łyżki mąki. Wymieszać i odstawiać na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować (spienią się i rozczyn zacznie rosnąć).
  • Rosnący rozczyn dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami hakowymi. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od rąk albo końcówek miksera. Jeśli ciasto wydaje się zbyt klejące i rzadkie, należy podsypać je lekko mąką.
  • Ciasto odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie wymieszać składniki sosu, dodać czosnek przepuszczamy przez praskę.
  • Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju.
  • Ser zetrzeć na tarce, wędlinę pokroić na małe paseczki, pieczarki - w plasterki.
  • Gdy ciasto urośnie, odrywać od niego kawałki, wałkować dość cienko, następnie wycinać kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć pizzerinki.
  • Układać krążki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować sosem pomidorowym, dodać paprykę z cebulką, na to pieczarki i szynkę. Całość posypać startym serem żółtym, pamiętając, żeby ze względu na rozmiar pizzerinek dodawać wszystko w niewielkich ilościach.
  • Całość posypać delikatnie oregano i bazylią. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej