Przepis na pizzerinki - puszyste i pyszne mini pizze

Przepis na pizzerinki - puszyste i pyszne mini pizze
Autor: Shutterstock Puszyste pizzerinki to hit każdej imprezy
łatwy
35 min
6

Przepis na puszyste pizzerinki warto sobie zapisać, wypróbować i cieszyć się ich smakiem. To danie idealne na imprezę, ale świetnie sprawdzi się też podczas oglądania filmu czy serialu. Pizzerinki nadadzą się też nie tylko na ciepłą kolację, ale i na lunch następnego dnia.

SKŁADNIKI

  • Rozczyn:
  • 5 dag drożdży 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki mąki
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • Sos:
  • 1 koncentrat pomidorowy (słoiczek 190 g)
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy lub oleju 2
  • ząbki czosnku
  • trochę oregano i bazylii
  • Na wierzch
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • trochę szynki lub/i salami
  • trochę sera żółtego
  • pieczarki
  • oregano
  • bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać cukier i 3 czubate łyżki mąki. Wymieszać i odstawiać na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować (spienią się i rozczyn zacznie rosnąć).
  • Rosnący rozczyn dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami hakowymi. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od rąk albo końcówek miksera. Jeśli ciasto wydaje się zbyt klejące i rzadkie, należy podsypać je lekko mąką.
  • Ciasto odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie wymieszać składniki sosu, dodać czosnek przepuszczamy przez praskę.
  • Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju.
  • Ser zetrzeć na tarce, wędlinę pokroić na małe paseczki, pieczarki - w plasterki.
  • Gdy ciasto urośnie, odrywać od niego kawałki, wałkować dość cienko, następnie wycinać kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć pizzerinki.
  • Układać krążki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować sosem pomidorowym, dodać paprykę z cebulką, na to pieczarki i szynkę. Całość posypać startym serem żółtym, pamiętając, żeby ze względu na rozmiar pizzerinek dodawać wszystko w niewielkich ilościach.
  • Całość posypać delikatnie oregano i bazylią. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej