Przepis na pizzerinki - puszyste i pyszne mini pizze
2022-01-04

łatwy
35 min
6
Przepis na puszyste pizzerinki warto sobie zapisać, wypróbować i cieszyć się ich smakiem. To danie idealne na imprezę, ale świetnie sprawdzi się też podczas oglądania filmu czy serialu. Pizzerinki nadadzą się też nie tylko na ciepłą kolację, ale i na lunch następnego dnia.
SKŁADNIKI
- Rozczyn:
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki mąki
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- Sos:
- 1 koncentrat pomidorowy (słoiczek 190 g)
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oliwy lub oleju 2
- ząbki czosnku
- trochę oregano i bazylii
- Na wierzch
- 1 papryka
- 1 cebula
- trochę szynki lub/i salami
- trochę sera żółtego
- pieczarki
- oregano
- bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać cukier i 3 czubate łyżki mąki. Wymieszać i odstawiać na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować (spienią się i rozczyn zacznie rosnąć).
- Rosnący rozczyn dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami hakowymi. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od rąk albo końcówek miksera. Jeśli ciasto wydaje się zbyt klejące i rzadkie, należy podsypać je lekko mąką.
- Ciasto odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie wymieszać składniki sosu, dodać czosnek przepuszczamy przez praskę.
- Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju.
- Ser zetrzeć na tarce, wędlinę pokroić na małe paseczki, pieczarki - w plasterki.
- Gdy ciasto urośnie, odrywać od niego kawałki, wałkować dość cienko, następnie wycinać kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć pizzerinki.
- Układać krążki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować sosem pomidorowym, dodać paprykę z cebulką, na to pieczarki i szynkę. Całość posypać startym serem żółtym, pamiętając, żeby ze względu na rozmiar pizzerinek dodawać wszystko w niewielkich ilościach.
- Całość posypać delikatnie oregano i bazylią. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.