Prosta fritata z kiełbasa śląską - pomysł na niedrogi obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Frittata z kiełbasą to obiad, który "robi się sam". Wystarczy 20 minut by przygotować produkty, reszta dzieje się w piekarniku, bez naszego udziału. A przy tym danie to jest bardzo smaczne i niedrogie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 3 pętka śląskiej kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- 2 ziemniaki
- 5 jajek
- pół szklanki jogurtu naturalnego gęstego
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo, ostudzić i pokroić w plastry.
- Kiełbasę i paprykę pokroić, podsmażyć razem na oleju.
- Na patelnię dołożyć ziemniaki i smażyć 2-3 minuty, po czym dodać 2 jajka.
- Wymieszać, doprawić solą i pieprzem i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Pozostałe jajka wymieszać z jogurtem i doprawić. Masą wylać na wierzch fritaty.
- Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 min.