Proja - serbskie ciasto z dodatkiem twarożku: prosty przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Proja to serbskie ciasto przygotowane na bazie mąki kukurydzianej i sera. Proja może być świetną i zdrową przekąską do pracy i szkoły zamiast kanapek. Oliwia Bernady, szefowa kuchni w hotelu POZIOM 511 przygotowała dla nas wariację kulinarną proji - zanurzyliśmy w cieście kuleczki twarożku z rożnymi ziołami. Ciepłe, miękkie ciasto z odrobiną ulubionych przypraw i delikatnym twarożkiem to idealny rozgrzewacz na chłodniejsze dni.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki otrębów pszennych
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soli
- Nadzienie 1
- 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego, np. "Mój ulubiony"
- łyżka posiekanej trybuli
- 2 łyżeczki złotego siemienia lnianego
- pół małej papryczki chilli drobno posiekanej bez pestek
- sól i pieprz
- Nadzienie 2
- 200 g twarożku, np. "Mój ulubiony"
- 1 upieczona i obrana ze skórki czerwona papryka
- łyżeczka czarnuszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nadzienie: w jednej miseczce mieszamy twarożek "Mój ulubiony" z posiekaną trybulą, dodajemy sól i pieprz. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy siemię lniane, na niezbyt dużym płomieniu, mieszając, aby równo się przyprażyło.
- W drugiej miseczce, tej samej wielkości, mieszamy 200 g twarożku "Mój ulubiony" z drobno pokrojoną, upieczoną i obraną ze skórki czerwoną papryką. Dodajemy czarnuszkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Ciasto: Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, mieszamy, dodajemy roztrzepane jaja, mleko i olej.
- Mieszamy łyżką, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem.
- Trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w cieście i do każdego wkładamy naprzemiennie farsz z trybulą i papryką.
- Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 30 minut.