Placek ziemniaczany zapiekany z klopsikami: prosty i pyszny
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Placek ziemniaczany zapiekany z klopsikami to sycące danie dla całej rodziny. Przyrządza się go z surowych tartych ziemniaków.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 kg ziemniaków
- 200-300 g pomidorków cherry lub podobnych
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 marchew
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki kaszy manny
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 100 g tartego sera o wyrazistym smaku
- olej roślinny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i dodać cebulę, marchew oraz czosnek. Smażyć, aż warzywa stracą na objętości i zaczną pachnieć karmelem.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaczane wiórki wymieszać z rozkłóconymi jajkami, majonezem i musztardą. Dodać do masy kaszę manną, usmażoną marchew z cebulą i czosnkiem, sól i pieprz do smaku. Wymieszać na jednorodną masę.
- Z mięsa mielonego doprawionego pieprzem i solą (sprawdzić na etykiecie, czy mięso nie było solone) uformować klopsiki.
- Masę ziemniaczaną wyłożyć na dno formy do zapiekania posmarowanej olejem roślinnym. Na wierzchu ułożyć klopsiki, między nimi pomidorki koktajlowe.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 50 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą upieczone. Przed końcem pieczenia posypać zawartość formy tartym serem.