Placek z puree ziemniaczanego z salami i mozzarellą
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Placek ziemniaczany z salami i szynką w stylu włoskim to świetny sposób, żeby zagospodarować resztki wędlin z lodówki. Doskonałe danie, które zachwyci domowników.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 50 g salami
- 50 g szynki gotowanej lub wędzonki parzonej
- 100 g świeżej mozzarelli
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki parmezanu startego
- oliwa
- sól i pieprz
- dodatkowo
- 4 czubate łyżki parmezanu
- 3 łyżki tartej bułki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, można to zrobić dzień wcześniej. Obrać z łupinek i przetrzeć przez przecierak do warzyw lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Mozzarellę pokroić w grubą kostkę. Również salami i szynkę pokroić w kostkę.
- Do ziemniaków oddać rozkłócone jajka, tarty parmezan i 2 łyżki oliwy. Wymieszać
- Do masy ziemniaczanej dodać mozzarellę, salami i szynkę.
- Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Wysypać tartą bułką.
- Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Wygładzić powierzchnię, posypać tartą bułką i parmezanem. Skropić oliwą.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut.
- Podawać prosto z piekarnika z kieliszkiem czerwonego wina.