Pizza z dodatkami: przepis na klasyczną pizzę, którą możesz wykonać w domu
Pizza z dodatkami wykonana w domu smakuje znacznie lepiej niż ta kupiona w sklepie. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na tę pyszną tradycyjną włoską potrawę.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- łyżeczka soli
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 opakowanie drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 150 g tartej mozzarelli
- 150 ml sosu pomidorowego
- 3 łyżeczki oregano
- 3 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 cebula
- 1/2 cukinii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem i cukrem, dodajemy mąkę, oliwę oraz sól i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy od góry ściereczką i zostawiamy 10 minut do wyrośnięcia.
Obieramy cebulę i kroimy ją w krążki. Młodą cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry.
Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na dowolną grubość, nadając mu kształt koła. Boki zawijamy.
Na środku każdej pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy, wysypujemy równomiernie ser, układamy cukinię i cebulę. Posypujemy przyprawami.
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 200 st. C z opcją pieczenia „od dołu”.
Pizzę możemy wzbogacić ulubionymi dodatkami: salami i papryką, szynką i ananasem, serem pleśniowym i papryczką chili. Zachęcamy do eksperymentowania!