Pizza na tortilli. Szybki przepis na tradycyjne włoskie danie

tortilla pizza
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Przepis na pizzę na tortilli zaskoczy nie tylko fanów włoskiej kuchni. To łatwy sposób na przyrządzenie tradycyjnego dania Włochów w nieco oszukanej wersji. Pizzę robi się na tortilli, więc czas przygotowania znacznie się skraca. Pyszna i aromatyczna tortilla pizza to pomysł na przekąskę na ciepło na imprezę sylwestrową i karnawałową.

Jak zrobić pizzę na tortilli?

Na tortille nakłada się krojone pomidory z puszki. Na nich układa się papryki i posypuje serem. Tak przygotowane tortille wstawia się do piekarnika i zapieka około 6 minut. Po wyjęciu pizze dekoruje się rukolą i świeżą bazylią.

Przepis na pizzę na tortilli

  • Przepis na to oszukane danie kuchni włoskiej jest bardzo prosty.
  • Czas przygotowania nie przekracza 20 minut.
  • Składniki są w sklepach przez cały rok.
  • Tortilla pizza to pomysł na wykorzystanie resztek, które zalegają w lodówce.
  • Najlepszy będzie ser pecorino lub cheddar, ale można też użyć startej mozzarelli, pokruszonej fety lub sera pleśniowego.
  • Mięsożercy mogą wzbogacić przekąskę salami, pieczonym kurczakiem lub boczkiem.
  • Jeżeli pomidory z puszki są bez przypraw, należy dodać do nich po jednej łyżeczce suszonej bazylii i oregano.

SKŁADNIKI

  • 4 tortille
  • 1 puszka krojonych pomidorów z ziołami
  • 120 g startego sera pecorino lub cheddara
  • 100 g rukoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta mielonego chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortille rozłożyć i na każdą wyłożyć 1/4 krojonych pomidorów, zostawiając 1 cm marginesu. Doprawić solą, pieprzem i chili oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułożyć pokrojone w paski papryki i posypać startym serem.
  • Piekarnik nagrzać do 240 stopni C. Tortille przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia i piec około 6 minut, aż ser się roztopi, a tortille staną się złotobrązowe na brzegach. W połowie pieczenia zamienić miejscami blachy, aby pizze równomiernie się upiekły.
  • Wyjąc z piekarnika, przełożyć na talerze i posypać rukolą i bazylia. Skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Anna Szulc-Górska
więcej