Pizza cheesburgerowa: 2 ulubione potrawy w 1 daniu

2021-03-29
Pizza cheesburgerowa: 2 ulubione potrawy w 1 daniu
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pizza cheesburgerowa to sprytny pomysł na podanie 2 ulubionych potraw w 1 posiłku.  Soczysta wołowina, smażona cebula, ciągnący się ser i pikle nadają tej pizzy niepowtarzalny charakter. Pyszna pizza i cheesburgerowe dodatki zachwycą waszych bliskich.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 spód do pizzy o wadze około 300 g
  • 120 g mielonej wołowiny
  • 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu
  • 60 g sera mozzarella, startego (około 1/2 szklanki)
  • 30 g sera cheddar, startego (około 1/4 szklanki)
  • 1 pomidor, cienko pokrojony
  • 1-2 marynowane ogórki
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni, dodaj wołowinę, cebulę, smaż 3 minuty lub do momentu zrumienienia wołowiny. Posól i popierz, zdejmij patelnię z ognia.
  • Wymieszaj majonez i keczup. Rozłóż mieszaninę majonezu na gotowym spodzie do pizzy, pozostawiając wolny pas na obwodzie pizzy o szerokości około 1,5 cm. 
  • Rozprowadź równomiernie usmażoną wołowinę. Posyp serami. Ułóż równomiernie plasterki pomidorów i  marynowane ogórki; posyp pieprzem. 
  • Piecz w temperaturze 220°C przez 8 do 10 minut lub do momentu, aż ser lekko się zrumieni. 
  • Pokrój pizzę na 8 klinów i podawaj z uśmiechem.