Pieczarkowy suflet z serem - idealna przekąska
2021-03-29

średni
30 min
4
Pieczarkowy suflet z serem to idealna przekąska na rodzinną lub proszoną kolację. Wywoła zachwyt u biesiadników, choć jego przygotowania wymaga nieco wprawy. Niemniej same składniki są niedrogie i łatwo dostępne, więc serdecznie zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 kg pieczarek
- 20 dag sera, np. gouda
- 4 jajka
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- 1/4 l mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki drobno pokroić, przesmażyć na łyżeczce oleju do odparowania wody.
- Oddzielić żółtka od białek. Formy (lub foremki) do sufletów wysmarować olejem.
- Piekarnik nagrzać do 180ºC.
- Resztę masła roztopić, oprószyć mąką, mieszać aż do uzyskania kulki ciasta. Dodawać stopniowo mleko,cały czas mieszając doprowadzić do zagęszczenia.
- Dodać żółtka, starty na tarce ser, pieczarki i gałkę muszkatołową. Posolić, dodać pieprz i długo mieszać.
- Białka ubić na sztywno i połączyć je delikatnie z przygotowaną masą. Całość przenieść do formy i piec ok. 30 minut, nie otwierając drzwiczek podczas pieczenia.
- Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.