Perfekcyjne nóżki kurczaka zapiekane z kaszą gryczaną
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Nóżki kurczaka zapiekane z kaszą gryczaną to pyszny pomysł na perfekcyjne danie obiadowe.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 kurzych pałek, czyli podudzi
- 200 g suchej kaszy gryczany
- 2 łyżki oleju
- 1 marchew
- 1 łyżeczka liofilizowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- 400 ml wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, na nim obsmażyć na rumiano podudzia kurczaka.
- Kaszę gryczaną opłukać na sicie pod bieżącą wodą.
- Marchew pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarcie o dużych otworach.
- Naczynie do zapiekania posmarować 1 łyżką oleju.
- Na dno naczynia wysypać surową kaszę, wyrównać powierzchnię. Posolić i popieprzyć.
- Na kaszy ułożyć marchewkę, na niej nóżki kurczaka.
- Zawartość naczynia posypać czosnkiem, chili i oregano.
- Do wody dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, płynem zalać zawartość naczynia.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 40 minut lub do chwili, gdy kasza wchłonie cały płyn i będzie gotowa do jedzenia.