Paszteciki do barszczu z kapustą, grzybami i rodzynkami. Sprawdzony przepis

2021-03-31
Paszteciki do barszczu z kapustą, grzybami i rodzynkami. Sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Paszteciki do barszczu
średni
40 min
4

Barszcz czerwony lubi towarzystwo pasztecików a do barszczu wigilijnego najlepiej podać drożdżowe paszteciki jarskie. Oto sprawdzony przepis na paszteciki do barszczu z kapustą i grzybami oraz rodzynkami lub żurawiną.

Zobacz: Czysty barszcz czerwony

SKŁADNIKI

  • 3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g masła, bardzo miękkiego
  • 35 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 350 g mąki pszennej, np. tortowej
  • 3/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzuć pokruszone drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Dodaj ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na około 20 minut pod przykryciem. Powinna powstać piana.
  • Dodaj mąkę i sól, wymieszaj i stopniowo dodawaj żółtka (cały czas mieszając). Ciasto miksuj długo - nawet 10 minut. Potem dodaj masło i zagniataj ciasto ręką. Powinno być elastyczne i łatwo odklejać się od palców. Odstaw je na godzinę pod przykryciem.
  • Ciasto rozwałkuj na prostokąt i podziel go na 4 części. Z każdej przygotuj zawijane w ciasto nadzienie, czyli twoje paszteciki. Po ukończeniu lepienia posmaruj je roztrzepanym żółtkiem, posyp czarnuszką, kminkiem lub sezamem i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.