Paszteciki do barszczu z kapustą, grzybami i rodzynkami. Sprawdzony przepis
2021-03-31
średni
40 min
4
Barszcz czerwony lubi towarzystwo pasztecików a do barszczu wigilijnego najlepiej podać drożdżowe paszteciki jarskie. Oto sprawdzony przepis na paszteciki do barszczu z kapustą i grzybami oraz rodzynkami lub żurawiną.
Zobacz: Czysty barszcz czerwony
SKŁADNIKI
- 3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
- 100 g masła, bardzo miękkiego
- 35 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 350 g mąki pszennej, np. tortowej
- 3/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzuć pokruszone drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Dodaj ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na około 20 minut pod przykryciem. Powinna powstać piana.
- Dodaj mąkę i sól, wymieszaj i stopniowo dodawaj żółtka (cały czas mieszając). Ciasto miksuj długo - nawet 10 minut. Potem dodaj masło i zagniataj ciasto ręką. Powinno być elastyczne i łatwo odklejać się od palców. Odstaw je na godzinę pod przykryciem.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt i podziel go na 4 części. Z każdej przygotuj zawijane w ciasto nadzienie, czyli twoje paszteciki. Po ukończeniu lepienia posmaruj je roztrzepanym żółtkiem, posyp czarnuszką, kminkiem lub sezamem i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.