Oryginalny podpłomyk z pieczarkami i pomidorkami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Podpłomyk to tradycyjny polski placek. Nie musi on jednak w niczym przypominać kuchni Piasta Kołodzieja. Zwykły przaśny placek można zamienić w oryginalny podpłomyk z pieczarkami i pomidorkami w stylu włoskim.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
- sól
- 100 g pieczarek
- 100 g pomidorków
- 50 g żółtego sera startego
- 50 g roszponki
- 1 łyżka octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać olej i wodę, zarobić gładkie ciasto. Okryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować na placek.
- Na plackach ułożyć tarty ser, pokrojone na plasterki pieczarki i pomidorki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec 15 minut.
- Przed podaniem na wierzchu ułożyć roszponkę i polać octem balsamicznym.