Orkiszowe paszteciki z kapustą i pieczarkami (bez mleka krowiego i pszenicy)

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Orkiszowe paszteciki z kapustą (bez mleka krowiego i pszenicy modyfikowanej)
Autor: Shutterstock Paszteciki orkiszowe
trudny
60 min
4

Orkiszowe paszteciki z kapustą i pieczarkami to doskonałe danie nie tylko na święta, jako dodatek do barszczu ale również na przekąskę. W przepisie nie ma pszenicy ani mleka, więc paszteciki nadają się dla osób na diecie bezglutenowej i bez laktozy.

SKŁADNIKI

  • 50 dag jasnej mąki orkiszowej typ 700
  • 30 dag  margaryny
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml wody
  • 1 kg  kiszonej kapusty
  • 400 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Margarynę umieść w ciepłym miejscu, żeby zmiękła. Zagnieć ciasto z mąki, wody, 1 jaja i soli. Wyrabiaj je do momentu aż osiągnie konsystencję ciasta do makaronu i przestanie się kleić do rąk, a następnie schłodź je w lodówce co najmniej 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm, posmaruj margaryną  pozostawiając na brzegach kilka cm suchego ciasta i zawiń je do środka, składając jak kopertę.
  • Ciasto rozwałkuj na prostokąt, po czym złóż je na trzy części i  ponownie rozwałkuj. Czynność wałkowania i składania ciasta powtórz co najmniej trzykrotnie, a na koniec podsyp je mąką, przełóż pergaminem, zwiń w rulon i odstaw do lodówki na kilkanaście minut.

    Kiszoną kapustę wypłucz i ugotuj z dodatkiem ziół, po czym odcedź ją i poszatkuj. Cebulę i pieczarki umyj, poszatkuj i zrumień na patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju. Na koniec wrzuć na patelnię pokrojoną kapustę, przypraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez kilka minut.
  • Ciasto pokrój w prostokąty długie na kilkadziesiąt cm, a szerokie na kilkanaście cm. Schłodzony farsz wykładaj grubym na kilka centymetrów pasmem na dłuższym brzegu i zwiń je w rulon.
  • Każdy rulon pokrój na małe paszteciki, ułóż je na wysmarowanej olejem blasze, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni przez około 10-15 minut. Najlepiej smakują na ciepło z czerwonym barszczem.
Dorota Kalita-Typa