Olśniewająca pizza bianca z dynią, gruszką i czerwoną cebulą
2020-09-24
łatwy
40 min
4
Sezonowa pizza bianca, czyli pizza na białym sosie, w jesiennym klimacie. Z sezonowymi warzywami i owocami nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także przepięknie wygląda.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- Dodatki:
- 0,5 szklanki białego sosu czosnkowego do pizzy
- 1/4 dyni
- 1 gruszka
- 1 spora czerwona cebula
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 szklanka tartej mozzarelli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników przygotować ciasto jak w przepisie: Jak zrobić ciasto na pizzę? Podajemy sprawdzony przepis.
- Dynię obrać, oczyścić z nasion i pokroić na plastry, gruszkę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać w piórka.
- Gotowe ciasto rozwałkować na pożądaną grubość i posmarować białym sosem. Obsypać tartą mozzarellą i ułożyć na niej równomiernie plastry dyni, gruszki i cebuli. Posypać dyniowymi pestkami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 25 minut.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!