Najlepsza zapiekanka ziemniaczana: przepis na ziemniaki z boczkiem, twarogiem i żółtym serem

Najlepsza zapiekanka ziemniaczana: przepis na wiejskie śniadanie z boczkiem i serem
Autor: Shutterstock Obfita zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, twarogiem, żółtym serem i jajkami
łatwy
30 min
4

To niewątpliwie najlepsza, najbardziej sycąca zapiekanka ziemniaczana. Połączenie tartych ziemniaków, twarogu, sera żółtego i boczku jest po prostu genialne. Amerykańscy amisze jedzą taką zapiekankę na śniadanie. Ty zrób ją na obiad! Amisze to chrześcijańska wspólnota protestancka wywodząca się ze Szwajcarii. Amisze większość prac rolnych wykonują siłami rąk ludzkich bez pomocy maszyn. Potrzebują więc dużo siły i energii!

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków, obranych i startych na wiórki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 100 g wieprzowego boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 1 1/2 szklanki twarogu tłustego lub twarożku ziarnistego
  • 1 1/2 szklanki sera mozzarella tartego
  • 1 szklanka sera cheddar tartego
  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie żaroodporne lub blacha o wymiarach 22 x 28 cm posmaruj tłuszczem. Odłóż na bok.
  • Do startych ziemniaków dodaj posiekaną cebulę, pokrojony boczek, pokruszony twaróg i starte sery żółte. Przypraw solą. Wymieszaj na jednorodną mieszaninę. Przełóż do naczynia. Wierzch wygładź.
  • Jajka zmiksuj z mlekiem, solą i pieprzem.
  • Mieszaninę jajek wylej na powierzchnię ziemniaków z dodatkami.
  • Piecz przez 45-50 minut. Wierzch powinien się zrumienić.
  • Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na 5 minut. Niech lekko ostygnie.
  • Pokrój na 12 kawałków i podawaj na obiad z keczupem lub salsą ze świeżych pomidorów.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej