Makaronowa zapiekanka gyros w sosie metaxa: grecki przepis na obfity i sycący obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaronowa zapiekanka gyros w sosie metaxa jest przepyszna. Przypomina włoski przepis na makaron alla vodca. Grecka zapiekanka jest jednak mięsna, obfita i bardzo sycąca. Nie przejmujcie się dodatkiem alkoholu. Alkohol podczas pieczenia odparuje, a pozostanie tylko wyborny smak. Oto łatwy przepis na smaczny posiłek rodzinny!
SKŁADNIKI
- 250 g suchego makaronu, świderków lub rurek
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub z indyka
- 3 łyżeczki przyprawy gyros
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 2 cebule, średnich rozmiarów, posiekane drobno
- 150 g drobnych pieczarek brązowych, pokrojonych na połówki
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 200 g śmietany 18%
- 400 g śmietany 30%
- 40 ml destylatu typu metaxa
- 125 g sera startego
- sól i pieprz
- papryka w proszku
- pomidorki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu w osolonym wrzątku. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Rozgrzej oliwę. Dodaj mielone mięso i przyprawę gyros. Wymieszaj i smaż do do zrumienienia. Często mieszaj, aby mięso się nie zbryliło. Zrumienione mięso przełóż do naczynią żaroodpornego z makaronem.
- Na patelnię po mięsie, dodaj paprykę, cebulę i pieczarki. Smaż, aż zmiękną, a cebula stanie się szklista. Przypraw solą i pieprzem. Również przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na patelnię wlej kwaśną śmietanę 18% i tłustą śmietanę. Dodaj koncentrat pomidorowy i metaxę. Dopraw solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
- Zawartość naczynia żaroodpornego wymieszaj. Polej sosem śmietanowo-pomidorowym. Posyp tartym serem.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180°C.
- Gotową zapiekankę udekoruj połówkami pomidorków koktajlowych i podaj natychmiast. Smacznego!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?