Makaronowa zapiekanka gyros w sosie metaxa: grecki przepis na obfity i sycący obiad

Makaronowa zapiekanka gyros w sosie metaxa: grecki przepis na obfity i sycący obiad
Autor: Shutterstock Obfita i sycąca zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, warzywami i grzybami w sosie metaxa
łatwy
30 min
4

Makaronowa zapiekanka gyros w sosie metaxa jest przepyszna. Przypomina włoski przepis na makaron alla vodca. Grecka zapiekanka jest jednak mięsna, obfita i bardzo sycąca.  Nie przejmujcie się dodatkiem alkoholu. Alkohol podczas pieczenia odparuje, a pozostanie tylko wyborny smak. Oto łatwy przepis na smaczny posiłek rodzinny!

SKŁADNIKI

  • 250 g suchego makaronu, świderków lub rurek
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub z indyka
  • 3 łyżeczki przyprawy gyros
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 2 cebule, średnich rozmiarów, posiekane drobno
  • 150 g drobnych pieczarek brązowych, pokrojonych na połówki 
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 400 g śmietany 30%
  • 40 ml destylatu typu metaxa
  • 125 g sera startego
  • sól i pieprz
  • papryka w proszku
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu w osolonym wrzątku. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Rozgrzej oliwę. Dodaj mielone mięso i przyprawę gyros. Wymieszaj i smaż do do zrumienienia. Często mieszaj, aby mięso się nie zbryliło. Zrumienione mięso przełóż do naczynią żaroodpornego z makaronem.
  • Na patelnię po mięsie, dodaj paprykę, cebulę i pieczarki. Smaż, aż zmiękną, a cebula stanie się szklista. Przypraw solą i pieprzem. Również przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelnię wlej kwaśną śmietanę 18% i tłustą śmietanę. Dodaj koncentrat pomidorowy i metaxę. Dopraw solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
  • Zawartość naczynia żaroodpornego wymieszaj. Polej sosem śmietanowo-pomidorowym. Posyp tartym serem.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Gotową zapiekankę udekoruj połówkami pomidorków koktajlowych i podaj natychmiast. Smacznego!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej