Makaron zapiekany z kurczakiem i groszkiem zielonym: przepis na idealną zapiekankę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron zapiekany z filetem z piersi kurczaka i groszkiem zielonym to najlepszy przepis na oszczędne danie obiadowe. Zapiekankę można przygotować z makaronu ugotowanego dzień wcześniej. Zapiekany makaron to także świetny pomysł na ciepłą kolację.
Polecamy także: Zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułami Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z grzybami Zapiekanka z kaszy gryczanej i drobiu
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z dorodnego kurczaka (350-400 g)
- 500 g makaronu (muszelek, rurki skośnej lub świderków)
- 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka
- 1 puszka groszku zielonego
- 100 g startego sera żółtego
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa
- 1 pęczek szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zrobić marynatę: 3 łyżki oliwy wymieszać z przyprawą do kurczaka.
- Pierś z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki.
- Kawałki fileta wymieszać z marynatą, wstawić na 15 minut do lodówki.
- Makaron ugotować jak na opakowaniu. Odcedzić.
- Usmażyć kurczaka.
- Zrobić sos: 2 jajka roztrzepać, dodać śmietanę, ser żółty, zioła i pieprz.
- Szczypiorek pokroić. Groszek odcedzić.
- Do naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oliwy, rozsmarować. Wrzucić makaron, dodać kurczaka, szczypiorek i zielony groszek. Wymieszać i polać sosem. Piec ok. 30 min.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?