Łatwy placek drożdżowy z cukinią i serem. Przepis na lekkie, wiosenne danie
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Placek z cukinią i serem nie zajmuje dużo czasu, trzeba tylko zaplanować go wcześniej, żeby drożdżowe ciasto miało czas wyrosnąć. To lekkie, wiosenne danie przypomina klasyczną pizzę. Farsz do placka składa się z plastrów cukinii, zapieczonego sera i rukoli.
W placku z cukinii sos pesto możemy zastąpić klasycznym sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 35 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 3-4 łyżki oliwy
- sól
- Na farsz:
- 1/2 opakowania rukoli
- 2 cukinie
- 1 opakowanie mozzarelli
- 1 łyżka miodu
- pesto (można samemu przygotować z orzeszków piniowych, bazylii, oliwy i parmezanu)
- garść orzeszków piniowych (mogą być pestki słonecznika)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku przygotowujemy rozczyn: drożdże wraz z 1 łyżką mąki mieszamy w z 3 łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na około 12-15 minut.
- Pozostała mąkę łączymy ze szczyptą soli, oliwą i niepełną szklanką letniej wody. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe do wyrośnięcia jeśli odstaje od ręki. Robimy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 h do wyrośnięcia. Po około 2 h ciasto drożdżowe powinno być dwa razy większe.
- Obsypujemy go mąką i rozwałkowujemy na placek. Wierzch smarujemy pesto, układamy pokrojoną na plastry mozzarellę i cukinię. Posypujemy orzeszkami (w wersji bez miodu możemy też na wierzchu pokruszyć fetę i posypać oregano).
- Nagrzewamy piekarnik do 220°C i pieczemy placek około 15 minut. Po wyjęciu polewamy miodem i posypujemy rukolą. Smacznego.