Łatwy placek drożdżowy z cukinią i serem. Przepis na lekkie, wiosenne danie

2021-03-29
Łatwy placek drożdżowy z cukinią i serem. Przepis na lekkie, wiosenne danie
Autor: Shutterstock Łatwy placek drożdżowy z cukinią i serem. Przepis na lekkie, wiosenne danie
łatwy
15 min
4

Placek z cukinią i serem nie zajmuje dużo czasu, trzeba tylko zaplanować go wcześniej, żeby drożdżowe ciasto miało czas wyrosnąć. To lekkie, wiosenne danie przypomina klasyczną pizzę. Farsz do placka składa się z plastrów cukinii, zapieczonego sera i rukoli.

W placku z cukinii sos pesto możemy zastąpić klasycznym sosem pomidorowym.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • Na farsz:
  • 1/2 opakowania rukoli
  • 2 cukinie
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 łyżka miodu
  • pesto (można samemu przygotować z orzeszków piniowych, bazylii, oliwy i parmezanu)
  • garść orzeszków piniowych (mogą być pestki słonecznika)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku przygotowujemy rozczyn: drożdże wraz z 1 łyżką mąki mieszamy w z 3 łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na około 12-15 minut.
  • Pozostała mąkę łączymy ze szczyptą soli, oliwą i niepełną szklanką letniej wody. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe do wyrośnięcia jeśli odstaje od ręki. Robimy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 h do wyrośnięcia. Po około 2 h ciasto drożdżowe powinno być dwa razy większe.
  • Obsypujemy go mąką i rozwałkowujemy na placek. Wierzch smarujemy pesto, układamy pokrojoną na plastry mozzarellę i cukinię. Posypujemy orzeszkami (w wersji bez miodu możemy też na wierzchu pokruszyć fetę i posypać oregano).
  • Nagrzewamy piekarnik do 220°C i pieczemy placek około 15 minut. Po wyjęciu polewamy miodem i posypujemy rukolą. Smacznego.