Kugel z sosem balsamico - amerykański przepis na kugel z kaszy z jabłkowo-balsamicznym sosem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kugel to rodzaj zapiekanki. Wywodzi się z kuchni żydowskiej, gdzie wciąż oznacza zapiekankę z tartych ziemniaków z cebulą. W kuchni polskiej do ziemniaków dodaje się mięso, np. wołowe. Spotyka się też kugle przyrządzane na bazie makaronu. My przedstawiamy przepis na bazie kaszy – podpatrzony w USA.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki wody
- łyżeczka soli
- 3 duże jajka
- 3 posiekane szalotki
- olej do smażenia
- szklanka grubo posiekanych orzechów nerkowca
- Sos:
- 340 g koncentratu jabłkowego (bez cukru)
- 1,5 szklanki octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę dokładnie przepłucz na sitku, wsyp do garnka, zalej wodą, dodaj sól i zagotuj. Po zagotowaniu przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
- Orzechy nerkowca podpraż na lekkim ogniu, aż się przyrumienią – przez ok. 4 minuty, często potrząsając patelnią.
- Jajka lekko ubij. Dodaj do ugotowanej kaszy. Dorzuć posiekane szalotki oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 160 st.C. Posmaruj olejem żaroodporne naczynie o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
- Przełóż masę do naczynia i wyrównaj powierzchnię. Piecz 35 –40 minut. Potrawa z wierzchu ma być przyrumieniona i chrupka.
- W rondelku lub na patelni wymieszaj koncentrat jabłkowy i ocet. Postaw na ogniu, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia 30-35 minut, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Zdejmij z ognia.
- Upieczony kugel podziel na porcje. Rozłóż na talerze. Polej sosem
- Danie może podawane również na zimno. Sos jabłkowo-balsamiczny można przechowywać w lodówce ponad tydzień (w pojemniku pod przykryciem).
- Przed podaniem warto go podgrzać – nie będzie zbyt gęsty.