Kugel z sosem balsamico - amerykański przepis na kugel z kaszy z jabłkowo-balsamicznym sosem

2021-03-29
Kugel z sosem balsamico - amerykański przepis na kugel z kaszy z jabłkowo-balsamicznym sosem
Autor: Shutterstock Kugel z sosem balsamico to pyszna wytrawna zapiekanka z owocowym sosem.
łatwy
45 min
4

Kugel to rodzaj zapiekanki. Wywodzi się z kuchni żydowskiej, gdzie wciąż oznacza zapiekankę z tartych ziemniaków z cebulą. W kuchni polskiej do ziemniaków dodaje się mięso, np. wołowe. Spotyka się też kugle przyrządzane na bazie makaronu. My przedstawiamy przepis na bazie kaszy – podpatrzony w USA.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 3 duże jajka
  • 3 posiekane szalotki
  • olej do smażenia
  • szklanka grubo posiekanych orzechów nerkowca
  •  
  • Sos:
  • 340 g koncentratu jabłkowego (bez cukru)
  • 1,5 szklanki octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę dokładnie przepłucz na sitku, wsyp do garnka, zalej wodą, dodaj sól i zagotuj. Po zagotowaniu przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
  • Orzechy nerkowca podpraż na lekkim ogniu, aż się przyrumienią – przez ok. 4 minuty, często potrząsając patelnią.
  • Jajka lekko ubij. Dodaj do ugotowanej kaszy. Dorzuć posiekane szalotki oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 160 st.C. Posmaruj olejem żaroodporne naczynie o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
  • Przełóż masę do naczynia i wyrównaj powierzchnię. Piecz 35 –40 minut. Potrawa z wierzchu ma być przyrumieniona i chrupka.
  • W rondelku lub na patelni wymieszaj koncentrat jabłkowy i ocet. Postaw na ogniu, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia 30-35 minut, aż objętość płynu zmniejszy się  o połowę. Zdejmij z ognia.
  • Upieczony kugel podziel na porcje. Rozłóż na talerze. Polej sosem
  • Danie może podawane również na zimno. Sos jabłkowo-balsamiczny można przechowywać w lodówce ponad tydzień (w pojemniku pod przykryciem).
  • Przed podaniem warto go podgrzać – nie będzie zbyt gęsty.