Kugel z sosem balsamico - amerykański przepis na kugel z kaszy z jabłkowo-balsamicznym sosem

2020-10-13
Kugel z sosem balsamico - amerykański przepis na kugel z kaszy z jabłkowo-balsamicznym sosem
Autor: Shutterstock Kugel z sosem balsamico to pyszna wytrawna zapiekanka z owocowym sosem.
łatwy
45 min
4

Kugel to rodzaj zapiekanki. Wywodzi się z kuchni żydowskiej, gdzie wciąż oznacza zapiekankę z tartych ziemniaków z cebulą. W kuchni polskiej do ziemniaków dodaje się mięso, np. wołowe. Spotyka się też kugle przyrządzane na bazie makaronu. My przedstawiamy przepis na bazie kaszy – podpatrzony w USA.

Składniki

1 szklanka kaszy jęczmiennej

1 szklanka kaszy jaglanej

2,5 szklanki wody

łyżeczka soli

3 duże jajka

3 posiekane szalotki

olej do smażenia

szklanka grubo posiekanych orzechów nerkowca

 

Sos:

340 g koncentratu jabłkowego (bez cukru)

1,5 szklanki octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kaszę dokładnie przepłucz na sitku, wsyp do garnka, zalej wodą, dodaj sól i zagotuj. Po zagotowaniu przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.

Orzechy nerkowca podpraż na lekkim ogniu, aż się przyrumienią – przez ok. 4 minuty, często potrząsając patelnią.

Jajka lekko ubij. Dodaj do ugotowanej kaszy. Dorzuć posiekane szalotki oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 160 st.C. Posmaruj olejem żaroodporne naczynie o wymiarach ok. 20 x 30 cm.

Przełóż masę do naczynia i wyrównaj powierzchnię. Piecz 35 –40 minut. Potrawa z wierzchu ma być przyrumieniona i chrupka.

W rondelku lub na patelni wymieszaj koncentrat jabłkowy i ocet. Postaw na ogniu, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia 30-35 minut, aż objętość płynu zmniejszy się  o połowę. Zdejmij z ognia.

Upieczony kugel podziel na porcje. Rozłóż na talerze. Polej sosem

Danie może podawane również na zimno. Sos jabłkowo-balsamiczny można przechowywać w lodówce ponad tydzień (w pojemniku pod przykryciem).

Przed podaniem warto go podgrzać – nie będzie zbyt gęsty.