Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie

Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie
Autor: Shutterstock Młode koźlarze zapiekane z ziemniakami to prawdziwy delikates
łatwy
30 min
4

Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie to chluba kuchni staropolskiej. Proste danie na co dzień, obecnie urosło do odświętnego przysmaku. Dlaczego? Bo coraz trudniej o borowiki koźlarze. Jeśli jednak uda sie Wam znaleźć lub kupić drobne koźlaki to koniecznie spróbujcie tego absolutnie niebiańskiej potrawy!

Grzyby leśne? Polecam super przepisy na dania z borowikami, podgrzybkami i koźlakami, świeżymi bądź mrożonymi:

Borowiki zapiekane pod kapeluszem

Pyszna zupa z prawdziwków

Prawdziwki smażone na maśle

Risotto z podgrzybkami: włoski pomysł na podgrzybki

Zupa krem z kurek: przepis na pyszne kurki

Kurki po prowansalsku

Koźlaki smażone z boczkiem i cebulą

Koźlaki w sosie beszamelowym

SKŁADNIKI

  • 400 g świeżych koźlaków, im mniejsze tym lepsze
  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 300 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić na cząstki lub grubsze talarki. Ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku.
  • Grzyby oczyścić, opłukać pod bierzącą wodą, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. W skład tkanki grzyba wchodzi hityna, która jest ciężko strawna. Wstępne obgotowania ułatwia przyswojenie odżywczych właściwości grzybów leśnych.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i odcedzone grzyby, smażyć 2-3 minuty.
  • Dodać odcedzone ziemniaki i smażyć jeszcze 3-5 minut.
  • Przełożyć do formy do zapiekania. Zalać śmietaną przyprawioną solą i pierzem.
  • Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut w temperaturze 200°C.
  • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Koźlak, kozak, brzeziak: dlaczego warto jeść koźlaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej