Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie

Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie
Autor: Shutterstock Młode koźlarze zapiekane z ziemniakami to prawdziwy delikates
łatwy
30 min
4

Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie to chluba kuchni staropolskiej. Proste danie na co dzień, obecnie urosło do odświętnego przysmaku. Dlaczego? Bo coraz trudniej o borowiki koźlarze. Jeśli jednak uda sie Wam znaleźć lub kupić drobne koźlaki to koniecznie spróbujcie tego absolutnie niebiańskiej potrawy!

Grzyby leśne? Polecam super przepisy na dania z borowikami, podgrzybkami i koźlakami, świeżymi bądź mrożonymi:

Borowiki zapiekane pod kapeluszem

Pyszna zupa z prawdziwków

Prawdziwki smażone na maśle

Risotto z podgrzybkami: włoski pomysł na podgrzybki

Zupa krem z kurek: przepis na pyszne kurki

Kurki po prowansalsku

Koźlaki smażone z boczkiem i cebulą

Koźlaki w sosie beszamelowym

Składniki

400 g świeżych koźlaków, im mniejsze tym lepsze

8 ziemniaków średniej wielkości

4 ząbki czosnku

4 łyżki oleju lub oliwy

1 mały pęczek natki pietruszki

300 ml śmietany 30%

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obrać, pokroić na cząstki lub grubsze talarki. Ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku.

Grzyby oczyścić, opłukać pod bierzącą wodą, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. W skład tkanki grzyba wchodzi hityna, która jest ciężko strawna. Wstępne obgotowania ułatwia przyswojenie odżywczych właściwości grzybów leśnych.

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i odcedzone grzyby, smażyć 2-3 minuty.

Dodać odcedzone ziemniaki i smażyć jeszcze 3-5 minut.

Przełożyć do formy do zapiekania. Zalać śmietaną przyprawioną solą i pierzem.

Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut w temperaturze 200°C.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Koźlak, kozak, brzeziak: dlaczego warto jeść koźlaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE