Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie
2020-09-09
łatwy
30 min
4
Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie to chluba kuchni staropolskiej. Proste danie na co dzień, obecnie urosło do odświętnego przysmaku. Dlaczego? Bo coraz trudniej o borowiki koźlarze. Jeśli jednak uda sie Wam znaleźć lub kupić drobne koźlaki to koniecznie spróbujcie tego absolutnie niebiańskiej potrawy!
Grzyby leśne? Polecam super przepisy na dania z borowikami, podgrzybkami i koźlakami, świeżymi bądź mrożonymi:
Borowiki zapiekane pod kapeluszem
Risotto z podgrzybkami: włoski pomysł na podgrzybki
Zupa krem z kurek: przepis na pyszne kurki
Koźlaki smażone z boczkiem i cebulą
SKŁADNIKI
- 400 g świeżych koźlaków, im mniejsze tym lepsze
- 8 ziemniaków średniej wielkości
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 300 ml śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić na cząstki lub grubsze talarki. Ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku.
- Grzyby oczyścić, opłukać pod bierzącą wodą, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. W skład tkanki grzyba wchodzi hityna, która jest ciężko strawna. Wstępne obgotowania ułatwia przyswojenie odżywczych właściwości grzybów leśnych.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i odcedzone grzyby, smażyć 2-3 minuty.
- Dodać odcedzone ziemniaki i smażyć jeszcze 3-5 minut.
- Przełożyć do formy do zapiekania. Zalać śmietaną przyprawioną solą i pierzem.
- Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut w temperaturze 200°C.
- Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Koźlak, kozak, brzeziak: dlaczego warto jeść koźlaki?