Grzyby leśne: szybkie paszteciki grzybowe w cieście francuskim

Grzyby leśne: szybkie paszteciki grzybowe w cieście francuskim
Autor: thinkstockphotos.com Świeże leśne grzyby można wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta francuskiego
łatwy
60 min
4

Grzyby leśne zazwyczaj smażymy, dusimy, podajemy ze śmietaną, z jajkami. A gdyby tak przyrządzić z nich pyszne paszteciki? I to mało pracochłonne - bo z gotowego ciasta francuskiego? Sprawdź przepis!

 

 

SKŁADNIKI

  • 35 dag świeżych grzybów leśnych - mogą być mieszane, mogą być jednego gatunku
  • 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 ml śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie wyjąc z lodówki wcześniej by miało pokojową temperaturę - gdy mrożone - rozmrozić.
  • Jedno jajko rozmącić.
  • Grzyby oczyścić, pokroić w plastry.
  • Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na maśle.
  • Dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem, krótko poddusić.
  • Pozostałe jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Tak przygotowanym sosem polać grzyby i mieszać, aż jajka się zetną.
  • Ciasto pokroić w kwadraty lub prostokąty, rozłożyć na nich ostudzone nadzienie.
  • Następnie dokładnie zlepić przeciwne boki.
  • Ciasto francuskie z nadzieniem posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze.
  • Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.