Grzybowa tarta na kruchym cieście

2021-03-29
Anna Olchowik
Grzybowa tarta na kruchym cieście
Autor: Shutterstock Gdy  zaczyna się sezon na grzyby warto przygotować tartę grzybową - pyszną i aromatyczną.
łatwy
75 min
4

Świeże grzyby można wykorzystać do przygotowania różnych potraw. Najczęściej robimy z grzybów zupy i sosy, ale równie dobrym pomysłem jest połączenie aromatycznych grzybów z kruchym ciastem tarty.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 70 g mąki pełnoziarnistej
  • 130 g masła
  • żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 cebule
  • 300 g świeżych grzybów
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • kubeczek 150 g śmietany
  • 4 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, masła, żółtka, wody i soli zagnieć energicznie gładkie ciasto, wyłóż nim nasmarowaną formę do pieczenia, ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażalnika na 15 minut.
  • Dokładnie, ale sprawnie opłucz grzyby, aby nie nasiąkły wodą. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebule i czosnek drobno posiekaj i podduś na oliwie.
  • Gdy się zeszklą, dodaj pokrojone grzyby i duś, mieszając, ok. 5 minut bez przykrywki, by nadmiar płynu odparował.
  • Pod koniec całość lekko posól.
  • W misce ubij jajka ze śmietaną, parmezanem i natką pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Blachę z ciastem przełóż do nagrzanego do temperatury 180ºC piekarnika i podpiecz 15 minut.
  • Po tym czasie wyciągnij, na ciasto wyłóż grzyby i zalej masą jajeczną.
  • Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 30 minut.
Anna Olchowik