Grzybowa tarta na kruchym cieście
2021-03-29
łatwy
75 min
4
Świeże grzyby można wykorzystać do przygotowania różnych potraw. Najczęściej robimy z grzybów zupy i sosy, ale równie dobrym pomysłem jest połączenie aromatycznych grzybów z kruchym ciastem tarty.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 70 g mąki pełnoziarnistej
- 130 g masła
- żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 cebule
- 300 g świeżych grzybów
- 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- kubeczek 150 g śmietany
- 4 łyżki parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, masła, żółtka, wody i soli zagnieć energicznie gładkie ciasto, wyłóż nim nasmarowaną formę do pieczenia, ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażalnika na 15 minut.
- Dokładnie, ale sprawnie opłucz grzyby, aby nie nasiąkły wodą. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebule i czosnek drobno posiekaj i podduś na oliwie.
- Gdy się zeszklą, dodaj pokrojone grzyby i duś, mieszając, ok. 5 minut bez przykrywki, by nadmiar płynu odparował.
- Pod koniec całość lekko posól.
- W misce ubij jajka ze śmietaną, parmezanem i natką pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Blachę z ciastem przełóż do nagrzanego do temperatury 180ºC piekarnika i podpiecz 15 minut.
- Po tym czasie wyciągnij, na ciasto wyłóż grzyby i zalej masą jajeczną.
- Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 30 minut.